Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim elemanı Dr. Nilgün Çolpan Erkan , İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün verilerine göre, Vandalizm (kamunun ya da başkasının malına veya mülküne bilerek ve isteyerek zarar vermek) nedeniyle ilçe belediyelerine ait yeşil alanlarda her yıl yaklaşık 2 trilyon lira tutarında zarar oluştuğunu belirterek ''Bu maddi kayıp olmasa her yıl 1 milyon 704 metrekare çim saha veya 60 semt parkı inşa edilebilir. Türkiye'de Vandalizmin suç olduğu bilinmiyor'' dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası'nca, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla binasında düzenlenen ''Planlamada Yeni Politika ve Stratejiler, Riskler ve Fırsatlar'' konulu kolokyum devam ediyor.
''Yaşam Kalitesini Etkileyen Faktör: Kentsel Vandalizm'' konulu bir bildiri sunan Erkan, Vandalist eylemlerin kentsel mekânda sıkça rastlanan türlerini, ''duvar yazıları, bank, çöp kutusu gibi kent mobilyalarının tahrip edilmesi, sokak lambalarının kırılması, ankesörlü telefonların bozulması, peyzaj elemanlarına zarar verilmesi'' olarak sıraladı.
Vandalizmin toplumsal huzursuzluk, güvensizlik ve başka suçlara zemin hazırlamak gibi sonuçlara neden olduğunu dile getiren Erkan, ''Ülkemizde Vandalizmin suç olduğu bilinmemekle birlikte, bu suçu gerçekleştiren grubun çoğunlukla çocuklar ve gençler olması, bu konuda yasal yaptırımların olmasına karşın bunların uygulanmaması ve uygulanamaması söz konusu. Bunda toplumsal hoşgörü de etkili. Özellikle maç çıkışlarında stat çevresinde veya konser ile benzeri etkinlikler esnasında gerçekleştirilen Vandalist olaylar, genellikle cezasız kalıyor. Daha uzun süreli çözümler sağlanabilmesi için, Vandalizm konusunun her kent için detaylı araştırılması gerekir" diye konuştu.