Habitat-2'nin 10. Yılında "Yoksullar İçin Mimarlık"

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mimarlık, Eğitim ve Kültür Araştırmaları (EKA) Mesleki Bilimsel Çalışma Kurulu (MBÇK), Habitat-2'nin 10. yılında "Yoksullar İçin Mimarlık" konusunu ele alıyor. "Küreselleşme, Mimarlık Pratiğinin Geleceği ve Mimarın Değişen Rolü" Yuvarlak Masa Toplantıları - (2006-1) kapsamında gerçekleştirilecek etkinlik için yapılan açıklamada şöyle deniliyor:

"Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşam alanlarının iyileştirilmesi konusunu yeniden (!) gündemine alıyor. Dünyadaki nüfusun yüzde 60'ının megakent olarak tanımlanan nüfusu 10 milyonun üzerindeki kentlerde yoğunlaştığı ve bu kentlerin büyük çoğunluğunun ise sağlıksız kaçak yerleşmelerde oturdukları, bunun da ileri seviyede yoksunluk ve umutsuzluk yarattığı önde gelen araştırma enstitülerin gündeminde…

Bu koşullardaki yerleşmelerin, küresel terörizmin tohumlarını yeşerttiği ve bu nedenle tüm ulusların yaşam alanlarının iyileştirilmesine yönelik çaba göstermesi gerektiği belirtiliyor. Kent ve konut planlanmasında dışlanmış olan mimarların bu konuda yeniden görev üstlenmesinin ve bu yerleşmelerde yaşayan yoksulların yeniden yapılanma sürecine dahil edilmelerinin şart olduğu ise artık açıkça kabul görmekte. Mimarlık mesleği bu sürece dahil olmaya acaba hazır mı? Bu konu Habitat-2'nin 10. yılında Şubemiz'in gündeminde."

Oturum Yönetimi:
Sümer Gürel - Prof. Dr. / Y. Mimar

"Mimarsız Yapılaşan Yoksul Yerleşmeler Sürecine Mimarlık Nasıl Katılabilir?"

Sunuş:
Günhan Danışman - Doç. Dr. (Y. Mimar) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi II. Başkanı

Katılımcılar:
Ayşe Öncü - Prof. Dr. / Sosyolog
İzzettin Önder - Prof. Dr. / İktisatçı
Yücel Gürsel - Y. Mimar