Güvenli Bina Asansörlerine "Yeşil" Kimlik



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Asansör Periyodik Kontrolleri İçin Yetkilendirilecek A Tipi Muayene Kuruluşlarına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Asansörlerin yıllık kontrolünde TS EN ISO IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan Türkiye'de yerleşik özel veya kamu kuruluşları yetkilendirildi. Tebliğ ile bu kapsamdaki A tipi muayene kuruluşlarının yetkilendirilmesi, görev ve sorumlulukları ile denetimlerine ilişkin usul ve esasları belirlendi. Buna göre, ilgili idareyle protokol imzalayacak A tipi muayene kuruluşu, yetki almak üzere bakanlığa başvuracak. Şartları yerine getiren kuruluşlar bakanlıkça yetkilendirilecek. Kuruluşlara, belirli süreler için yetki verilecek. Bu süreler bakanlık internet sitesi üzerinden kamuoyu ile de paylaşılacak.

Yılda bir kez periyodik kontrol yapılacak

Binalarda sürekli kullanılan asansörlerin periyodik kontrolü, yılda bir defa gerçekleştirilecek. Yönetmelik kapsamında piyasaya arz edilen yeni asansörün ilk periyodik kontrolü tescil aşamasından önce ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılacak. Asansörlerin periyodik kontrolü, ilgili kontrol listeleri esas alınarak gerçekleştirilecek. Periyodik kontrol neticesinde ilgili formata uygun bilgi etiketi asansöre iliştirilecek ve rapor düzenlenecek.

Asansör kimlik numarası gri zemine siyah yazılacak

Periyodik kontrolden geçirilen her asansör için bir defaya mahsus asansör kimlik numarası oluşturulacak. Kimlik numaralarının bulunduğu etiketler, 85x50 milimetre boyutlarında yapılacak. Asansör kimlik numarasını oluşturan rakamlar 'arial' yazı tipinde ve 28 punto olacak. Kimlik etiketi, gri zemin üzerine siyah yazılarak hazırlanacak ve asansörün periyodik kontrolünde, kabinin içerisinde kumanda butonu hizasında tabandan en az 160 santimetre yüksekliğe, kolayca sökülmeyecek şekilde yerleştirilecek.

Bilgi etiketi en az 16x8 santimetre olacak

Her asansörün güvenlik derecesini simgeleyen renkli bilgi etiketleri de bulunacak. "Uygun" olarak tanımlanan asansörlere yeşil, "hafif kusurlu" olarak tanımlanan asansörlere mavi, "kusurlu" olarak tanımlanan asansörlere sarı, "güvensiz" olarak tanımlanan asansörlere ise kırmızı etiket takılacak. Bu etiketler renkli zemin üzerine siyahla yazılacak ve en az 16x8 santimetre boyutlarında olacak. Bilgi etiketi, kabin içerisinde ve dışarısında kullanıcıların rahatlıkla görebileceği şekilde monte edilecek. Etikette, asansör kimlik numarası, periyodik kontrol tarihi ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri yer alacak.

Aykırı davranana idari para cezası

Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşunun, tebliğ usul ve esaslarına uygun faaliyet sürdürüp sürdürmediğine kontrol edilecek. Denetimler, Sanayi Genel Müdürlüğü ve Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri ile gerektiğinde müştereken yapılacak.

Denetim aşamasında belirlenen uygunsuzluklar için idari yaptırımlar uygulanacak. Uygunsuzluklar ayrıca Türk Akreditasyon Kurumu'na da bildirilecek. Tebliğde yer alan usul ve esaslara aykırı hareket ettiği belirlenen A tipi muayene kuruluşunun yetkisi bakanlık tarafından geçici olarak durdurulacak, iptal edilecek veya idari para cezası uygulanacak.

Tebliğ, yayımlandığı tarihten iki ay sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar, Asansör Yıllık Kontrol Faaliyetlerinde Görev Alacak A Tipi Muayene Kuruluşlarınca Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Tebliği yürürlükte kalacak, ardından yeni tebliğ hükümleri uygulanacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu