Güney Kore ile 100 Milyar Dolarlık İşbirliği Potansiyeli



Foto: YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer

Bu yıl 6 - 10 Mayıs tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul 2014'ün 'iş geliştirme platformu' kapsamında düzenlenen 'konuk ülke projesi'nde bu yıl Güney Kore ağırlanıyor. Fuar sırasında YEM Fuarcılık'ın Güney Kore Konsolosluğu ve DEİK Türk-Güney Kore İş Konseyi işbirliğiyle gerçekleştireceği 'Güney Kore - Türkiye İnşaat Forumu', küresel inşaat sektörünün önemli aktörlerinden Güney Kore ile Türkiye inşaat sektörünün Asya, Afrika ve Orta Doğu'da olası işbirlikleri için önemli bir platform oluşturacak.

Geri sayımın başladığı fuar öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, konuk ülkeleri belirlerken Türkiye yapı sektörünün önemli iş hacmi bulunan ve sektörün potansiyelini artırabilme, yeni açılımlar sağlayabilme kriterlerini dikkate aldıklarını vurgulayarak; şunları söyledi:

Üçüncü ülkelerde işbirliği alanlarının genişletilmesinin desteklenmesi hedefleniyor

"Güney Kore, son dönemde Türkiye'deki inşaat ve yapı malzemeleri alanlarında kurduğu ortaklıklarla ve Orta Doğu - Orta Asya'da yaptığı projelerle dikkat çekiyor. İki ülke arasında imzalanan 'serbest ticaret anlaşması' ile beraber iki ülke firmalarının bir araya gelerek Güney ve Güneydoğu Asya'da, Orta Doğu'da, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerinde büyük projelere imza atabilecekleri öngörülüyor. Dünya müteahhitlik pazarında söz sahibi olan Güney Koreli firmaların yürüttüğü projelerde Türk müteahhitlerle yapacakları işbirlikleri, Türk yapı malzemelerinin yurtdışı projelerde daha yoğun olarak kullanılmasını sağlayacaktır.

Öte yandan Ekonomi Bakanlığı ve Güney Kore Cumhuriyeti arasında 8 Mart 2010 tarihinde imzalanan 'Kara, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı Arasında Üçüncü Ülkelerde Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetlerinde İşbirliğine İlşkin Mutabakat Zaptı' da işbirlikleri açısından büyük önem taşıyor. Konuk Ülke Güney Kore Projesi'ynde iki ülke şirketlerinin geliştirdiği ve sahip olduğu üretim teknolojileri, satış teknikleri veya işletme yönetimiyle ilgili bilgi birikimi ve teknolojilerini paylaşması ile üçüncü ülkelerde işbirliği alanlarının genişletilmesini de desteklemeyi hedefliyoruz".

Güney Kore, Türkiye için rol model olur mu?

Güney Kore'nin 1980 yılında 64,4 milyar dolar olan milli gelirini 2013'te 1 trilyon 198 milyar dolara, kişi başı gelirini bin 689 dolardan 23 bin 840 dolara, ihracatını ise 17 milyar dolardan 560 milyar dolara yükselterek 30 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük 15. ekonomisi ve en çok ihracat yapan 7. ülkesi haline geldiğine işaret eden Başer; ülkenin inşaat ve müteahhitlik sektörünün de mühendislik ve teknoloji odaklı gelişimine dikkat çekti. İki ülkenin yurtdışı müteahhitlik sektörlerinin yaklaşık aynı sayıda proje gerçekleştirmiş olmalarına karşılık, Türkiye 274 milyar dolar gibi bir hacim yakalarken Güney Kore'nin 492 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Başer, "Proje tutarları arasındaki bu yüzde 50 fark, teknoloji yatırımlarının nasıl bir katma değer yarattığını gösteriyor. Bu nedenle Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'da Güney Kore'nin Türkiye yapı sektörü için model olabilirliğini de tartışmaya açıyoruz" dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Yıllık 100 milyar dolarlık iş hacmi

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Merkezi'nin YEM Fuarcılık için hazırladığı 'Güney Kore, Ekonomi ve İnşaat Sektörü, Gelişmeler Göstergeler' raporuna göre Türk müteahhitlik firmaları, 1972-2013 yılları arasında yurtdışında 103 farklı ülkede 274,1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. Güney Koreli müteahhitler ise 1961 yılından bu yana 130 farklı ülkede 492,5 milyar dolarlık 7 bin 500 proje üstlendi. Bunun 360 milyar dolarlık bölümü son 8 yılda gerçekleşti. Güney Kore ile Türkiye müteahhitlerinin yurtdışı pazarlarda son 50 yılda gerçekleştirdikleri projelerin toplam tutarı ise 766 milyar doları buluyor. Güney Kore 2012'de yurdışında 64,8 milyar dolar, Türkiye ise 2013'te 31,3 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi. Bu da her iki ülkenin yurtdışı müteahhitlikte toplamda yıllık 100 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını gösteriyor.