Endonezya’da 3 dakika süren depremin ardından bölgede tsunami uyarısı yapıldı. Halk sahillerden hızla uzaklaşırken, Nias Adası’nda en az 300 kişi öldü.
Deprem ve tsunaminin üç ay önce büyük yıkıma yol açtığı Endonezya'nın Sumatra Adası, dün gece 8,7 büyüklüğündeki yeni bir depremle sarsıldı. Başkent Cakarta'nın yaklaşık bin 500 kilometre kuzeybatısında, Hint Okyanusu'nda meydana gelen depremin ardından bölgede tsunami uyarısı yapıldı. Yerel saatle 23.15'te (Türkiye saati ile 18.09) meydana gelen depremden sonra kıyı kesimlerde yaşayanlar evlerini terk etmeye başladı. Halk arasında paniğe neden olan deprem yaklaşık 3 dakika sürdü.
Can kaybına dair ilk bilgi Endonezya'nın Nias Adası'ndan geldi. Yerel yetkililer, şu ana kadar adada en az 300 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ada’daki evlerin yüzde 70’e yakınının yıkıldığını aktaran Gunungsitoli kenti belediye başkan yardımcısı Agus Mendrofa, “Onlarca kişinin öldüğünü söyleyebilirim.” dedi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Depremin ardından Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Malezya'da tsunami uyarısı yapılırken, Hint Okyanusu çevresindeki ülkelerden sahil şeridini acilen tahliye etmeleri istendi. Sarsıntı Malezya ve Singapur'da da hissedildi. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da depremin ardından otel ve evler boşaltıldı.
Banda Açe bölgesinde halk yüksek yerlere kaçarken polis, “sakin olun” çağrısı yaptı. Cami minarelerinden de, “Panik yapmayın, tsunami yok” mesajı duyuruldu. Endonezya meteoroloji yetkilileri, depremin ardından okyanusta dalgalanma ya da kabarmanın gözlenmediğini kaydetti. 26 Aralık 2004’te bölgede meydana gelen 9,2’lik deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 300 bin kişi ölmüştü.
Hindistan hükümeti de okyanusta bulunan Andaman ve Nicobar adaları için tsunami uyarısında bulundu. Depremin, Hint Okyanusu’ndaki Cocos Adaları’nda küçük çaplı tsunamiye yol açtığı bildirildi. Cocos Adaları, sarsıntının merkez üssünün güneyinde yer alıyor. Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu bölgesindeki kıyı kesimlerde de panik yaşanıyor. Önceki depremde 8 binden fazla kişinin öldüğü Tamil Nadu bölgesinde hükümet, halkın güvenli yerlere tahliye çalışmalarının başladığını açıkladı.
ABD Jeoloji Enstitüsü, depremin büyüklüğünü önce 8,2 olarak açıkladı. Japonya Meteoroloji Ajansı’nın 8,5 olarak bildirdiği deprem için ABD Jeoloji Enstitüsü’nden daha sonra gelen açıklamada 8,7 rakamı ifade edildi. Enstitü uzmanı Susan Hough, depremin daha önce 8,2 olarak açıklanan büyüklüğünün 8,7 olduğunu, depremin dev dalgaları tetikleyebileceğini belirtti. Enstitü sözcüsü Don Blakeman ise yaptığı açıklamada, yeni depremin, önceki sarsıntının meydana geldiği bölgeye çok yakın olduğuna dikkat çekti. Banda Açe bölgesindeki Kızılay ekibinin, kenti panik içinde boşaltan halka psiko-sosyal destek verdiği, Sri Lanka’daki ekibin de güvenli bir bölgeye çekildiği bildirildi. Türkiye Kızılay Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, depremin ardından, Banda Açe ve Sri Lanka’daki ekiplerle irtibata geçilerek, güvenli bölgelere çekilmesi istendi. Tayland’ın güney sahillerinde kurtarma ekiplerinin alarmda tutulduğu aktarıldı. Tayland’ın güneydeki 6 eyaletinin valileri söz konusu bölgelerdeki halka muhtemel felakete karşı hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu. Puket adasında turistlerin yoğun olduğu Patong sahilinde de tıbbi yardım ekipleri alarm durumunda tutuluyor.
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de depremin tsunamiye neden olabileceğini bildirirken, yetkililer, şu ana kadar söz konusu dalgalara rastlanılmadığını ifade etti. Yetkililer, bu depremin etkisinin önceki deprem kadar olmayacağını bildirdi. Strasbourg Yeryüzü Fizik Enstitüsü Tektonik Laboratuvarı'ndan sismolog Mustafa Meghravi, depremin ardından açığa çıkan enerjinin, önceki depremden 30 kere daha az olduğunu söyledi. Tsunamide 300 bin kişi ölmüştü 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki depremde 300 bini aşkın insan hayatını kaybetmişti. Son belirlemelere göre, 174 bin kişinin cesedine ulaşılırken, 106 bin kişi de tsunami dalgalarında kaybolmuştu. Afrika kıyılarına kadar ulaşan tsunami dalgaları, bölgedeki 11 ülkede 1,5 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına yol açmıştı. Felaketin etkilediği ülkelerin temsilcileri, geçen ay Japonya’da düzenlenen konferansta bir araya gelmişti. Konferansta, kıyı şeridine kaçış tepeleri, nüfusun iç kesimlere taşınması gibi önlemlerin alınmasına ve 2006 yılının ortalarında, Hint Okyanusu’nda etkin bir tsunami uyarı sistemi kurulmasına karar verilmişti.