Ulusal Maden İşçileri Sendikası’nın (NUM) işverenlerle yürüttüğü görüşmelerde yüzde 14 ücret artışı talep edilirken, işverenlerin önerdiği rakam ise yüzde 5 ile 8,5 arasındaydı. NUM Başkan Yardımcısı Nelson Ratshoshi, "talepleri karşılanıncaya kadar grevi sürdüreceklerini" dile getirdi.
Uzmanlar, grevin bir aydan uzun sürmesi halinde ülkede yeniden elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini belirtiyor. AA muhabirine konuşan ekonomist Collen Garrow, "Bunun gerçek bir tehdit olduğunu, elektrik kesintilerine sebep olacağını, ekonomiye zarar vereceğini" ifade etti. Avrupa ve Asya’ya ihraç edilen en önemli madenin kömür olduğuna dikkati çeken Garrow, grevin ihracatı da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Geçen yıl platinyum madeni sektöründe 5 ay süren grev miyonlarca dolar zarara sebep olmuştu.
Güney Afrika’da elektrik üretiminin yüzde 85’i kömürden sağlanıyor. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 95'ini karşılayan ESKOM'un 30 günlük kömür stokunun olduğu belirtildi. Econometrix Güney Afrika’dan Dr. Azar Jammine de AA muhabirine grevin uzun sürmesi halinde ekonominin ciddi yara alacağını söyledi.
Grevin etkileyeceği imalat ve madencilik sektörü ülkenin gayri safi milli hasılasında önemli bir yere sahip. Çalışma Bakanlığı’ndan açıklanan verilere göre, madencilik sektörü milli hasıla’nın yüzde 7’sini oluştururken, imalat sektörünün payı ise yüzde 14.