Güneşi Boşa Akıtmayalım



Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre, Greenpeace, Avrupa’nın en yüksek ikinci güneş potansiyeline sahip ülkesi Türkiye’de 1 milyon çatıya güneş paneli kurularak, elektrik üretimi yapılması için başlattığı “Güneşe Yelken Aç” kampanyası kapsamında çevreci gemisi ‘Rainbow Warrior’u İstanbul Boğazı’na getirdi. Beşiktaş Kuruçeşme’ye demirleyen gemide “güneşin kahramanları” olarak tanınan Sinop’tan ev hanımı Kezban Karaman ile İzmir Güzelbahçe’den çoban Mehmet Kahya da vardı. Kendi güneş paneli hikayesini anlattığı Greenpeace videosu ile adeta bir internet fenomenine dönüşen Kezban Karaman, Rainbow Warrior’ın güvertesinden “Kıyametin sonuna kadar burada olan güneşi boşa akıtmayalım, değerlendirelim” çağrısında bulundu.

8 senede kar

Sinop’a bağlı Gerze’nin Gürsökü Köyü’nde yaşayan Karaman’ın, yeğeninin düğünü için gittiği Almanya’da gördüğü güneş panelleri dikkatini çekti ve ‘biz neden yapmıyoruz’ diye düşündü. Sinop’a döner dönmez de kolları sıvadı. Karaman şimdi bahçesindeki güneş panellerinden elektrik üretip, kullanıyor ve fazlasını da devlete satıyor. Karaman, “Avrupa’ya bu paneller aydan gelmedi. Aynı teknoloji burada da var. Önümüzde hamur var, yoğurmamızı bekliyor. Hepimiz beraber olalım, burada kendi Avrupa’mızı kuralım” dedi. Karaman, bahçesine kurdurduğu 19 panelin maliyetini 8 sene içerisinde çıkartarak kâr etmeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Çoban Mehmet Kahya ise İzmir’in Güzelbahçe köyünde güneş panelleri sayesinde elektriğe kavuşmasının hikayesini şöyle anlattı: “Bizim hayvancılık olayı dededen geldiği için köyümüzden 5 kilometre ileride bir arazimiz var. Orada hiç cereyan yok. Daha önce fenerlerle, sonra gaz lambası, sonra küçük tüple aydınlattık merayı. Bir gün güneş panellerini gördük. Lakin ilk zamanları çok pahalıydı, yapamıyorduk. Sonra devlet dedi ki, ‘Tarım ilçe müdürlüklerine müracaat edin, yüzde 50’sini hibe verecek.’ Biz de 12 bin liralık bir proje yaptık. Müracaat ettik, bir yıla yakın uğraştık. Fakat hayvancılık yaptığımız yerin tapusu annemin üzerine olduğundan ve annemler de üç kardeş olduğu için hibe işi olmadı. Kendi imkanlarımızla 6 bin liralık bir proje yaptık. Şimdi 5 panel, 4 jel akümüz var. İki yıl oldu, verdiğim tüp parasını ben amorti yaptı diyorum. Bir tüp bir hafta gitmiyordu. Şimdi hayvan sağarken ağılda, yem damında, saman damında, dışarıdaki lavaboda, hepsinde aydınlatma var. Kendimiz üretiyoruz, kendimiz tüketiyoruz. Allah’ın verdiği nimet bu bedava. Bir sefer yaparken para veriyorsun, sonra güneş bedava.”

Güneşte en zengin 2. ülkeyiz

Türkiye yolculuğu 6 Eylül’de Bodrum’da başlayan ve ardından sırasıyla Seferihisar, Çeşme, Bozcaada ve Çanakkale’ye uğrayan Rainbow Warrior 3, İstanbul Boğazı’na demirledi. Geminin güvertesinde, Türkiye’de 1 milyon çatıya güneş paneli kurularak elektrik üretimi yapılması için başlatılan “Güneşe Yelken Aç” kampanyasıyla ilgili açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, Türkiye’nin güneş potansiyelinde Avrupa 2.’si olduğunun altını çizerek, “Amacımız ülkemizin güneş potansiyelinin altını çizmek. Biz, ülkemizin güneş potansiyeline hazinemiz diyoruz. Türkiye, güneş potansiyeli bakımından 2 bin 700 saatle Avrupa’nın en zengin ikinci ülkesi. Peki, biz bu potansiyeli ne kadar değerlendiriyoruz, henüz 560 megavat kurulu gücümüz var” diye konuştu.