Güneş Panelinde Devrim



Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yerli teknoloji üzerine çalışan araştırma ekibi, önemli bir buluşa imza attı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ile 5 kişilik araştırma ekibi, TÜBİTAK desteğiyle esneyip bükülebilen güneş panelleri yaptı. Ses dalgaları kullanılarak nanoteknoloji yöntemiyle plastikten elde edilen paneller, güneşten elektrik üretiminde yeni bir sayfa açacak, yenilenebilir enerji sektörüne güç katacak. Bilim dünyasında yankı uyandıran buluş için yurtdışından da işbirliği teklifi geldi.

Her yere uygulanabilir

Yrd. Doç. Dr. Bayam, şu an kullanılan panellere göre yaptıklarının birçok üstün özelliği bulunduğunu ve üretim yöntemiyle dünyada bir ilk olduğunu açıkladı. Esneyip bükülebilmesi sayesinde her yerde uygulanabileceğini, bina cephelerine kaplanarak evlerin elektrik üretmesini sağlayacağını dile getiren Bayam, şu bilgileri verdi: “Şu an kullanılan silikon paneller ağırlığı nedeniyle her yere uygulanamıyor. Bizim ürettiğimiz paneller ise esnekliği ve kağıt kadar hafif ağırlığıyla bu soruna kalıcı çözüm getiriyor. İstenen her yüzeye kolayca monte edilebilecek. Aynı zamanda maliyeti de düşük olacak. Taşıdığı bu avantajlarla güneşten daha çok elektrik üretilmesini ve yenilebilir enerji sektörüne ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz.”

İsviçre'den teklif geldi

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda 1 yılı aşkın süren çalışmaların sonucu esnek güneş panellerinin bilim dünyasında yankı uyandırdığına da dikkat çekti, şunları söyledi: “Bu alanda dünya çapında bilimsel organizasyonlar düzenleyen SPIE (Society of Photo-Optical Insrumentation Engineers) tarafından ABD’ye davet edildik. Dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 5 bin araştırmacının katıldığı konferansta projemizi tanıtıp bilimsel sonuçlarını paylaştık. İsviçre’nin teknik üniversitelerinden EPFL de bu konferansın ardından işbirliği teklifinde bulundu. Patent başvurusu yaptığımız buluşumuzu İsviçreliler ile birlikte daha da geliştirip kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz.”