Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları 10-14 Haziran arasında EPDK tarafından kabul edildi. EPDK'ya bu süre içerisinde toplam kurulu gücü 8 bin 900 megavata ulaşan 496 başvuru geldi. Başvuruların ağırlığını yerli yatırımcılar oluştururken, yabancı yatırımcılar da Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi için talepte bulundu.
Yerli yatırımcılar arasında halen enerji piyasasının önemli aktörlerinin yanı sıra, enerjiye ilk kez yatırımda bulunan girişimciler de var. Başvuru sahipleri kendilerine verilen barkot numarası ile web üzerinden işleminin ne aşamada olduğunu takip edebilecek.
EPDK, toplam kurulu gücü 600 megavat olacak üretim tesisleri için yapılan başvuruları en kısa sürede yarışma aşamasına getirilecek. Yarışma sonunda yapılacak güneş enerjisi yatırımları netleşecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında 13,3 dolar cent alım garantisi bulunuyor. Bu yatırımlarda yerli ekipman kullanılması halinde bu miktar 22 sente kadar çıkıyor.
Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli
Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kWh enerji potansiyeli bulunuyor. Türkiye'nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kWh/metrekare-yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2 bin 640 saat olarak gerçekleşiyor. Bu rakam günlük 3,6 kWh/metrekare güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamda ise 110 günlük güneşlenme süresine denk geliyor.