Güneş Enerjisinde Haksız Rekabet İddiası



Alman güneş paneli piyasasının liderlerinden Solarworld'un başkan yardımcısı Milan Nitzschke gelişmeden Çin şirketlerini sorumlu tutuyor:

"Rekabet kuralları düzgün çalışmıyor. Çin yapımı güneş panelleri adeta piyasaları istila etmiş durumda. Çinlilerin fiyatlarda damping uygulaması, adil ticaret ilkelerine uymaya özen gösteren Avrupalı şirketlerin işini zorlaştırıyor."

Fiyat baskısı, aşırı üretim, azalan teşvikler…

Milan Nitzschke, Avrupa Birliği'ni Çinli güneş paneli üreticilerine karşı harekete geçmeye çağıran "EU ProSun" isimli girişimin de sözcülüğünü yapıyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Nitzschke, Alman pazarındaki güneş panellerinin yaklaşık yüzde 80'lik kısmının Çin kökenli olduğuna dikkat çekiyor. Alman güneş panelleri üreticileri yalnızca fiyat baskısı değil, aşırı üretim ve azalan teşvik oranlarıyla da mücadele ediyor.

Almanya'nın teknoloji geliştirme merkezlerinden Fraunhofer Enstitüsü'ne bağlı Güneş Enerjisi Laboratuvarı'ndan Eicke Weber, damping iddialarına temkinli yaklaşıyor:

"Gerek Avrupa gerekse Alman pazarında imalat fiyatının altında solar modüllerinin satıldığı doğrudur. Ancak bu modüllerin Avrupa solar üretiminin çanına ot tıkamak için bilinçli olarak maliyet fiyatlarının altında satıldığını ileri sürmek zor."

Enerji uzmanı Weber, yılda ortalama 60 cigavat kapasitesine sahip güneş enerjisi paneli üretilmesine karşın bunun yalnızca 30 cigavatlık kısmının alıcı bulduğuna işaret ediyor:

"Solar modülleri piyasasında dünya çapında bir üretim fazlası söz konusu. Nakit sıkıntısına düşen şirketler, üretim maliyetine aldırış etmeksizin modüllerini elden çıkarıyorlar."

"Teknoloji liderliği tehlikede değil"

Poli-silisyumundan özel camına ve makinesine, güneş panellerinin yapımında kullanılan malzemenin neredeyse yüzde 60'lık kısmı Almanya'da üretilip Çin'e sevk ediliyor. Bazı Alman şirketlerin temsilcileri söz konusu veriye işaret ederek tepkilerine haklılık kazandırmaya çalışıyor. Çin merkezli Suntech'den Björn Emde ise güneş enerjisinin yaygınlaşması açısından serbest piyasanın önemine dikkat çekiyor.

"Tehlikede olan Almanya'nın teknoloji liderliği değil. Tıpkı bilgisayar ve cep telefonlarında olduğu gibi seri üretim düşük maliyetli merkezlere kayıyor."

ABD Ticaret Bakanlığı bundan iki ay önce Çin malı güneş panellerine anti damping soruşturması başlattı. Washington'un konuyla ilgili kararını sonbahar aylarında vermesi bekleniyor. Suntech yetkilisi Weber, gündemdeki ticarî önlemler için uyarıda bulunuyor:

"Millî sanayileri koruma amaçlı gümrük vergileri dünya pazarı açısından son derece tehlikeli. Bu tür uygulamalar, güneş enerjisinin Almanya'da da daha pahalı hale gelmesine neden olur."

Enerji uzmanı Weber, Avrupa ekonomisinin ihracata bağımlı olduğunu vurguluyor. Weber'e göre gümrük tarifelerini artırmak yerine ticareti serbestleştiren adımlar atılmalı.

Uzmanlar, güneş panelleri piyasasındaki gerginliği dünya ekonomisindeki fırtınalı havanın bir yansıması olarak değerlendiriyor. Uzmanlar, kriz dönemlerinde unutulanların başında açık ve serbest pazar ekonomisi fikrinin geldiğine dikkat çekiyor.