'Güneş Enerjisi Panelleri Nükleer Santralların Kapasitesini Geçecek'



Dünyada yenilenebilir enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün büyüyor. Fosil yakıtların çevreyi kirletmesi ve tükenebilir olması sebebiyle alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Güneş enerjisini kullanan güneş panelleri de bu alternatif yollardan biri.

BBC Türkçe'nin, İngiltere'de yayınlanan i gazetesinden aktardığı haberine göre, 2017 sonunda dünyadaki güneş paneli sistemlerin kapasitesi 391,5 gigawatta ulaşarak 390 gigawatt elektrik üretme kapasitesi olan nükleer santralları geride bırakacak.

Fakat güneş ışığından üretilen elektriğin nükleer santrallardan üretilen elektriği geçmesine daha çok var. Dünyadaki nükleer santrallar saatte ortalama 2,5 milyon gigawatt elektrik üretirken bu miktar güneş enerjisinde 375 bin gigawatt. Aradaki farkın nedeni, güneş enerjisi üreten sistemlerin, üretim kapasiteleri daha fazla olsa bile hava kapalıyken ve geceleri elektrik üretememesi.

GTM Research'ten Stephen Lacey, bu yıl elektrik üretimine eklenmesi beklenen 81 gigawattlık güneş panelinin kapasitesinin 81 gigawatt olduğunu, bunun 2014'te faaliyete geçen sistemlerin 2 katı, 10 yıl önce faaliyete geçenlerin ise 32 katı olduğunu söyledi ve ekledi:

"2022'de küresel güneş enerjisi üretim kapasitesinin 871 gigawatta ulaşmasını bekliyoruz. Bu, 2017'deki nükleer santral kapasitesinin iki katına ulaşmak anlamına geliyor."

Uluslararası Enerji Ajansı, bugün dünyanın elektriğinin yüzde 1,6'sını üreten güneş panellerinin, yüksek büyüme senaryosuna göre 2050'de yüzde 16'ya ulaşabileceğini öngörüyor.