Güneş Elektriği Yol Haritası Hazırlanıyor



Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azalması anlamına gelen yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretimi konusunda önemli bir adım daha atıldı. 13 Nisan 2009 tarihinde sektör temsilcileri, üniversiteler ve ilgili kamu kuruluşlarını bir araya getiren Ulusal Fotovoltaik (FV) Teknoloji Platformu’nun 3. Genel Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda 56 platform üyesinin yanında 82 kuruluştan 115 gözlemcinin rekor katılımıyla gerçekleştirildi.

Ülkemizde FV teknolojisi araştırmalarında aktif olarak görev alan üniversiteler ve araştırma kuruluşları (Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Muğla Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, TÜBİTAK-UME, Hacettepe Üniversitesi), ilgili kamu kuruluşları (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Türk Standartlar Enstitüsü, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., TOKİ), FV teknolojisinin üretim ve uygulama aşamalarında yatırım yapan ve yapmak isteyen şirketler (Şişecam A.Ş., Aneltech A.Ş., İnci Akü A.Ş., Vestel Dijital A.Ş., Airfel A.Ş., Girasolar Ltd., Motif Proje İnş. Ltd., Enisolar Ltd.), sanayi ve ticaret odaları ile işadamları dernekleri (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türkiye Genç İşadamları Derneği) ve Temiz Enerji Vakfı, platform çatısında bir araya geldiler. Yeni katılımlarla, platform daha da genişliyor.

Platform çatısında kurulan çalışma grupları ile FV teknolojisinde temel araştırmalar, güç sistemlerinde FV kullanımı ile ilgili araştırmalar, bu sektörde faaliyet göstereceklerin eğitimi, ürün ve hizmet standartlarının belirlenmesi gibi birçok başlıkta önemli çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalar, yıllık 'Ulusal Fotovoltaik Yol Haritası' raporunda belgelendirilerek ilgili kuruluşlara sunumu gerçekleştirilecek. Platformun hazırlayacağı yol haritası önümüzdeki kısa, orta ve uzun vadelerde Türkiye’nin FV teknolojisi ile ilgili teknik ve sosyal öncelikleri ile pazarın gelişmesine yönelik politikalarını belirleyecek.

Konu hakkında, platformun resmi web sayfası olan http://www.trpvplatform.org/  web adresinden daha detaylı bilgi alınabilir.