Günçalı’da Maden İstenmiyor



Tokat merkezine bağlı Günçalı köyündeki maden arama faaliyetlerine tepki gösteren yöre halkı, “Bizim yaşayacak, nefes alacak başka bir yerimiz yok. Maden talanına asla izin vermeyeceğiz, sonuna kadar topraklarımızı, doğamızı savunacağız.” dedi.

Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre; Tokat’ın Günçalı, Killik, Çayören köylerinde yapılması planlanan maden arama faaliyetleri yöre halkında tedirginliğe neden oldu. Birçok maden çeşidi için arama yapılacağını öğrenen yöre halkı, arama sürecinde ve sonrasında açılması planlanan işletme ve üretim sahalarının köye ve çevre köylerine zarar vereceğini söyledi. Ruhsat alanı yakınlarında Günçalı, Killik, Çayören, Güzelce, Kervansaray, Yatmış köyleri ve büyük miktarda ormanlık alan bulunduğunu söyleyen yöre halkı, ayrıca proje alanının Günçalı Köyü Gölet’i ve Güzelce Barajı’na çok olduğunu belirtti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Günçalı Köy Muhtarı Salman Görgülü, altın ve diğer kıymetli maden arama faaliyetinin gerçekleşmesi halinde, proje izin alanı içerisindeki tüm ormanın kesileceğini, devasa çukurlar açılacağını ve yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana geleceğini söyledi. Görgülü, oluşması muhtemel asit maden drenajları ile yer altı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajların kirleneceğini, Günçalı, Güzelce, Kervansaray, Yatmış Ovası ve Günçalı ırmağının bağlandığı DSİ Güzelce Köyü Barajı tarafından sulanan tüm Artova ve Çamlıbel Ovasının zarar göreceğini anlattı. Tokat şeker pancarının, domatesinin ve buğdayının ve birçok gıda ürününün olumsuz etkileneceğini belirten Görgülü, “Doğal tarım ve hayvancılığa çok uygun olan, Tokat’ın kültürel özelliklerine sahip bu coğrafya yapılmak istenen maden arama, üretim veya işletmeye izin verilmesi bölgede çok ciddi gelir kayıplarına yol açacak. Kırsal iyice boşalacak ve ülke ekonomisine oldukça olumsuz etkisi olacaktır. Arama, işletme ve üretime köyümüz ve tüm civar köyler itiraz ediyor, böyle bir projenin gerçekleşmesini istemiyor.” dedi.

Köylülerden Bahadır Sarıyaprak ise seçim günü olayı öğrendiklerini söyleyerek, “Bunu biz bilmiyorduk o dakika öğrendik. Hiç kimseye bilgi verilmedi. Direkt aynı gün sahaya çıkıp sondaj çalışması yapacaklarını söylediler. Köy halkına hemen durumu anlattık, köyümüze vereceği bütün zararları söyledik. Hemen örgütlendik, ekipmanları sahaya sokmadılar yani köyde bir ufak direniş oldu.” dedi.

‘Çevre köyler de zarar görecek’
Günçalı Köyü Dernek Başkanı Ali Başak da “Bu maden aramayı biz seçimden bir gün sonra öğrendik. Köye sondaj çalışmaları için gelen araçların 6-7 noktada sondaj yapacağı, sondaj sonrası alınan numunelerin ilgili şirkete gönderileceği beyan edildi. Bunların almış olduğu izin belgesi dördüncü grup. Dördüncü grubun içinde her türlü maden var. Siyanürden tutun da altın, kömür, krom her türlü şey var. Maden çıktığında bırakın bizim köyü çevre köyler de zarar görecek.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.