Günay Kumluca ve Finike'de Antik Kentleri İnceledi



Foto: Seyhan Kurtman (AA)

Bakan Günay, Kumluca ve Finike'deki antik kentlerde incelemelerde bulundu. Kumluca'da Akdeniz Üniversitesince kazı çalışması devam eden Rhodiapolis Antik Kenti'ni gezen Günay, Kazı Başkanı Doç. Dr. İsa Kızgut'dan bölgenin özelliklerine ilişkin bilgiler aldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, belediye başkanları ve turizmcilerin de katıldığı inceleme sırasında, şifahane olarak kullanılan bölümün bulunduğunu öğrenen Günay, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinin, antik alanın bu bölümünde bir yapıyı ayağa kaldırarak, çalışmalara destek verebileceğini söyledi. Antik kentteki kaynak yetersizliğinin dile getirilmesi üzerine de Bakan Günay, hayırseverlerin cami ve okul yapımlarının yanı sıra kültürel değerlere de katkı sağlamalarını istedi.
    
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Finike'deki Limyra Antik Kenti'ni de gezerek, Avusturya Hükümeti adına kazıları sürdüren kazı başkanı Dr. Martin Seyer'den bilgi aldı. Yıllar sonra Limyra'ya geldiğini ve bölgeyi, çevresinin çöplerle dolu olması nedeniyle pis bulduğunu belirten Bakan Günay, antik kentte barakaların dışında kazı evi bulunmamasına da şaşırdı. Dr. Martin Seyer'den Limyra Antik Kenti'ndeki kazıların 40 yıldır sürdürüldüğünü ve Doğu Roma Dönemi'ne ait pek çok yapının bulunduğunu öğrenen Günay, kazılar ve yöredeki şartların iyileştirilmesiyle ilgili ödeneğin artırılması için Avusturya Büyükelçiliği ile temasa geçeceğini söyledi. Günay, çevrenin düzenlenmesi için bölgedeki belediye başkanlarından da destek isterken, bakanlığının da kazı alanına desteğinin artırılacağını bildirdi.

Bakan Günay, Finike gezisi sırasında CHP'li Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar ve vatandaşlarla belediye binasının bahçesinde bir araya geldi. Başkan Çırpar ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Günay, sahilde günübirlik tesis isteği, hazine arazisine yapılan konutların mülkiyet sorunları ve bölgedeki çeşitli antik kalıntıların turizme kazandırılması talepleriyle karşılaştı. Talepleri değerlendireceklerini dile getiren Günay, bir vatandaşın, ''Hizmetlerde eşit davranın lütfen'' sözleri üzerine, devlet ve hükümet tarafından tüm bölgelere yönelik eşit hizmetler ve yardımlar yapıldığını söyledi. Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığının Finike ve çevresindeki hizmetler için bir milyon TL ödenek gönderdiğini, son dönemde bütün bölgelerdeki altyapı hizmetlerine çok ciddi kaynaklar ayrıldığını dile getiren Günay, Finike'nin de yer aldığı Antalya'nın Batı Akdeniz bölümündeki alanlarla ilgili doğal dokuyu koruyan turizm modelinin hayata geçirilmesini istediğini söyledi.

Batı Akdeniz'in büyük turistik tesislerinin aksine tarihi ve doğal zenginlikleri ile mutfak kültürünü tanıtan bir yapıya sahip olması, bu amaçla da bölgede bu yönde özellikli tesisler yapılmasını arzu ettiğini kaydeden Günay, bölge halkından da yapılaşmaya ilişkin koruma dengesini gözetmelerini istedi.

Bakan Günay, Sahilkent beldesinde yerleşim alanlarının ortasında kalan antik köprüyü de inceledi. Belediye Başkanı Ömer Çırpar'ın, köprünün düzenlenerek turizme kazandırılması yönündeki talebi üzerine Günay, Koruma Kurulu yetkililerine alanla ilgili çalışma yapmaları talimatı verdi.
    
Bakan Günay, gezi ve incelemelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Finike'nin Arykanda Antik Kenti'ndeki kazıların 40. yılı dolayısıyla düzenlenen klasik müzik konserini izledi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın verdiği konser, Bakan Günay ile antik kente gelen vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi. Bakan Günay'ın, eşi Gülten Günay ile izlediği konserde klasik müzik eserlerinin yanı sıra Türk müziğinin sevilen eserleri de seslendirildi. Şef Orhan Şanlıel yönetimindeki 45 kişilik orkestra, Bakan Günay'ın Ordulu olmasından dolayı ''Ordunun Dereleri'' isimli türküyü seslendirdi. Konser ayakta alkışlanırken Şef Orhan Şanlıel ve sanatçıları tebrik eden Bakan Günay, Arykanda Antik Kenti'nin böylesine güzel bir konsere ev sahipliği yapmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Halk ile buluşan bu konseri, Arykanda Antik Kenti'nde 40 yıl kazı başkanlığı yapan ve bu yıl görevine veda eden Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu'na borçlu olduklarını belirten Günay, ''Arykanda Antik Kenti'nde yaptığımız her işi bundan sonrada Cevdet Hocamıza soracağız. Orkestra da evrensel olan müzikle bizim müziğimizi harman etti. Harman tadında doyulmaz bir eser ortaya çıkardı. Konserlerimiz bundan sonra da böyle devam edecek'' diye konuştu.