Günay, Kaçırılan Tarihi Eserlerin Peşine Düştü



Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Türkiye'den yurt dışına kaçırılan arkeolojik eserlerin ülkeye tekrar kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı düzeyinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Süslü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Sırbistan'dan bin 845 sikke ve 379 arkeolojik eseri geri istediğini bildirdi.

Mezar kazıcıları

Süslü, Muğla Bölgesi'nde devam eden arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapan ören yerlerinin kazı heyeti başkan ve öğrencileriyle, Muğla İl Özel İdare Salonu'nda bir araya geldi. 2009 çalışmalarının değerlendirildiği Muğla Kazıları ve Yüzey Araştırmaları Toplantısı'na, Muğla Valisi Fatih Şahin de katıldı. Süslü, İstanbul'da geçen mayıs ayında yapılan sempozyumda, belli kararlar alındığını belirterek, "Arkeolojik kazı sürelerini uzun tutmaya çalışacağız. Restorasyona da ağırlık vermeliyiz. Yabancılardan kazı ve yüzey araştırması sonucu yaptıkları yayınları Türkçe olarak da sunmalarını isteyeceğiz. Arkeolojik çalışmalarla ilgili kamuoyunu bilgilendireceğiz. Kamuoyu ne yaptığımızı bilirse, 'mezar kazıcıları' yakıştırması yapılmaz. İşimize ve tarihe sahip çıkılır" dedi.

Süslü, 2007-2010 arasında Almanya, İsviçre, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden bin 727 tarihi eserin geri geldiğini de belirterek, "Önümüzdeki günlerde Bakan Günay'ın Sırbistan ziyareti sırasında bin 485 sikke ile 379 adet arkeolojik eser ülkemize iade edilecek. Türkiye'den kaçırılırken, Sırbistan-Bulgaristan sınırında ele geçirilen eserlerin Anadolu'ya ait olduğunu ispatladık. Bazı eserlerimiz özellikle Osmanlı döneminde izinle dışarı çıkarılmış. Bakım, onarım diye götürülenler de olmuş. Birçoğunun kopyası gelmiş. Özel izinle çıkarılanlar neyse, kalan tüm eserlerimizi getirmek için çaba içindeyiz" dedi.

İade edilecek

Süslü, Bakan Günay'ın, Çorum Boğazköy'den Almanya'ya kaçırılan Boğazköy (Hattuşaş) Sfenksi'nin Türkiye'ye geri getirilmesi için girişimlerine devam ettiği de açıklarken Muğla'ya iki yenkazandırılacak. Muğla'ya da bölge müzesi kurulacak. Toplantının oturum başkanlığını yapan Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ise, "Bana ne yaptığımızı bilmiyoruz gibi geliyor. Kazı izinleri iptal edilmeli. Kurallar yeniden belirlenerek ruhsatlar yeniden verilmeli" diye konuştu.