Pepe Erteledi Ama Suçluyor

Yeni Türk Ceza Yasası'nın (TCY) çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesinin cezalandırılmasını öngören 2 maddesinin uygulamasını, ''3 bin 200 belediye başkanı hapse girer'' diyerek 2 yıl erteleten Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, şimdi zehirli atıklar konusunda belediyeleri suçluyor.

AKP hükümeti, yeni TCY'nin TBMM'de görüşüldüğü 26 Eylül 2004 tarihinde, yasanın ''çevrenin kasten kirletilmesi'' başlıklı 181. maddesi ile ''çevrenin taksirle kirletilmesi'' başlıklı 182. maddesinin birinci fıkralarının yürürlüğünü, muhalefetin tepkisine karşın 2 yıl erteledi. Buna göre söz konusu 2 maddede yer alan cezaların 1 Nisan 2007 tarihinden sonra uygulanması benimsendi.

'Belediye başkanları hapse girer'
Yasanın 181. maddesinin birinci fıkrası, ''İlgili yasalarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır'' ; yasanın 182. maddesinin birinci fıkrası ise, ''Çevreye zarar verecek şekilde atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi adli para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur'' hükmünü düzenliyor.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, o dönem ertelemeye gerekçe olarak ''belediyelerin arıtma tesisinin olmadığını, söz konusu suçlarla ilgili cezaların yürürlüğe girmesi durumunda belediye başkanlarının hapse gireceğini'' gösterdi.

Pepe, o dönemde şu açıklamayı yapmıştı: ''Türkiye'de 3 bin 200 belediyenin 1700'ü AKP'ye, 1600'ü ise muhalefet partisine (CHP) bağlı. Bunların kaç tanesinin arıtma tesisi, düzenli çöp depolama yerleri var. Yasa çıkarsa 3 bin 200 belediye başkanı ertesi gün hapse girer. Şimdi 2 yıllık süre veriliyor. 'Düzenli çöp tesisi, arıtma tesisi yapın' diyorsunuz. Ne kadar zamanda yapacaksınız bunları? Bu boyacı küpü mü? Akşamdan koyup sabahtan çıkaracaksınız bunu? Süre lazım. Yani burada belediye başkanlarını düz duvara tırmandırmanın manası yok.'' Cezaların ertelenmesini ısrarla savunan Pepe'nin, şimdi zehirli variller nedeniyle belediyeleri suçlaması dikkat çekiyor. Pepe, son yaptığı açıklamalarda ''Sanayiciden yerel idarecisine kadar herkes işin içinde. Yani yerel idarecilerin haberi olmadan böyle kamyonlarla bu atıkların buraya gömülmesi mümkün değil'' dedi.

CHP uyarmıştı
TBMM Genel Kurulu'nda, TCY'nin söz konusu maddelerinin yürürlüğünün ertelenmesiyle ilgili önergenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP'li Orhan Eraslan , şu görüşleri dile getirmişti: ''Bu tür talepler, çevre duyarlılığı olmayan, yeni palazlanmaya çalışan kimi sanayiciler tarafından bize de getirildi. Doğrudur, sanayileşelim, istihdam alanı da yaratılsın, ama Yatağan'daki insanlara da zehir solutmayalım, denizlerimizi kirlettirmeyelim. 2 yıl, haraç mezat 'Buyrun, kirletebildiğiniz kadar kirletin, Yatağan'ın anasını ağlatın, denizlerin anasını ağlatın, salın kimyasal atıkları, yaptığınızı yapın, 2 yıl ceza takibi yoktur' noktasına getirmeyelim.''