Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada,, 3. hava tartışmaları, İstanbul'daki şehirleşme ve güncel konulara ilişkin açıklamalar yaptı.
Bakan Güllüce, İTO meclis üyelerinin sorularını da yanıtladı. İstanbul'daki nüfus yoğunluğundaki artışa ilişkin sorular üzerine Güllüce, kentleşme konusunda gömleğin iliklerinin çok uzun süre önce doğru iliklenmediğini belirterek göç dalgalarını hatırlattı. Güllüce, "Göç öyle bir güç ki savaşlar bile onu durduramamış. Kaba güçle durdurulabilecek bir şey değil. Ekonomik sebeplerle ancak durdurabilirsiniz" diye konuştu.
İstanbul'un mevcut problemlerini çözmek için imar katsayılarıyla ilgili hassasiyet göstereceklerine işaret eden Güllüce, yeni bir imar affının gündemde olmadığını kaydetti.
Binalara "çıkma hakkı" konusunu yeni imar yönetmeliğiyle düzenlediklerini aktaran Güllüce, "Orada bir sistem haline getiriyoruz bunu, isteyen istediği çıkmayı yapmak yerine bir sistem getiriliyor. Kısıtlayıcı da değil, çok açıcı da değil, ara bir çözüm buluyoruz buna" açıklamasını yaptı.
Fikirtepe'deki kentsel dönüşümle ilgili bir soru üzerine Güllüce, "Fikirtepe problemi diye bir problem kalmadı, bundan sonra top müteahhitlerde" yanıtını verdi.
Bir soru üzerine esnaf ve zanaatkar çevrelerin alışveriş merkezlerinin şehrin 5 kilometre dışına kurulması yönünde talepleri olduğunu hatırlatan Güllüce, küçük esnafın dönüşüme odaklanması gerektiğini söyledi.
Çok ürün sayısı, kalite ve bol çeşit bulunduran müesseselerin müşteri çektiğini belirten Güllüce şunları kaydetti:
"Değişimi durdurabilmeniz mümkün değil. İyi de 5 kilometre ileride var, oraya gider adam. Yani hep zıttından korktuğum için o açıklamayı yapmak zorundayım, 'yok inadına AVM yaptıracağız manası çıkmasın buradan' Çözümü başka yerlerde de aramamız lazım. Ticaret erbapları oturup o dönüşümü, o esnafın dönüşümünü nasıl sağlamalı ki gittikçe sayıları azalan, kazancı azalan halden çıkabilsin" değerlendirmesini yaptı.
ÇED raporu alarak sanayileşiyoruz
Çevreyi kirletme konusunda gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında dünyada en az eleştirilecek ülkenin Türkiye olduğunu öne süren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimsenin ülkesine gidip atıklar attığımız, kimsenin ülkesini kirlettiğimiz yok. Okyanusları kirlettiğimiz yok. Kalkınırken ÇED raporu alarak sanayileşiyoruz. Oysa bizi eleştiren ülkelere baktığınızda bunlar dünyayı kirleterek kalkındı."
ÇED raporunu kabul etmeyen mahkemeye eleştiri
3. Havaalanıyla ilgili tartışmalara da değinen Bakan Güllüce, " Çıkarılan gürültüye baktığınızda her çocuk bilir ki 12 büyüktür 10'dan. 5 yaşındaki çocukta bilir ki 15 büyüktür 10'dan. Askı süresi 15 gün. Nasıl '15 gün askıda kalmamıştır' diye bir karar veriyor mahkeme. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum."diye konuştu. Müsteşarından ÇED raporunun askıya çıkmasıyla ilgili raporu alan Bakan Güllüce konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 30 Nisan 2013 - 15 Mayıs 2013 tarihleri arasında nihai ÇED raporu, 12 iş günü ilan edilmiş, yönetmeliğe göre 12 gün olması gerekirken, 15 normal gün, 12 iş günü askıda kalmıştır. Yargı kararı 'ÇED raporunuz geçersizdir' diyor. Ben bilemiyorum ne söylemem lazım. Ama sizin ne anlaması gerektiğini tahmin edebiliyorum. Tamam havalimanını yapmayalım. Bizim şöyle dememiz gerekiyor. 'Turistler siz Türkiye'ye gelmeyin'. İç turistlere de diyeceğiz. 'Havalimanları doldu. Bundan böyle otobüse dönün' diyeceğiz. Ya bunu diyeceğiz. Ya Havalimanı yapacağız. Üçüncü bir şık yok." dedi.