İğneadalılar: Nükleer İğneyi Bize Batırmayın



Nükleer santral kurulacak yerler arasında adı geçen Kırklareli'nin İğneada beldesinde oturanlar tedirgin. Halk, 'Trakya nükleer çöplük olmasın' diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2017'ye kadar her biri 1000 megavat kurulu gücünde beş nükleer santral kurulacağını açıklamıştı. Ardından yedi ayrı yer ismi basında yer aldı. Bunlardan birisi de Bulgaristan sınırındaki Kırklareli'ne bağlı İğneada beldesiydi. İğneadalılar beldelerinin santralla birlikte anılmasından rahatsız. Belediye başkanından, sivil toplum örgütlerine kadar herkes beldeye 15 kilometre uzaklıkta Bulgaristan sınırındaki Beğendik Köyü kıyısında santral kurulması durumunda hem balık stoklarının azalacağını hem turizmin çökeceğini düşünüyor. Beldenin her yerinde 'Ecelimizle öleceğiz, santral istemiyoruz', 'Nükleer santral erken ölümdür', 'Trakya nükleer çöplük olmayacak' pankartları var.

'Ölmemizi istiyorlar'
Kahveci Hasan Demirgülle: Nükleer santral kurulursa burada turizm biter. Balıkçılıkla geçiniyoruz ve nükleer santralın balıkçılığımızı etkileyeceğini düşünüyoruz. Bacasından çıkan gazların doğaya etkisi olacak. Neden büyük şehirlere yapmıyorlar da burada nüfusun az olduğu bir yere yapıyorlar? Zaten köyümüz göç veriyor, herhalde daha çabuk ölmemizi istiyorlar.

'Santralın maliyeti çok büyük'
CHP Kırklareli Milletvekili Yavuz Altınorak: Nükleer santrallar hem kurulma maliyeti yüksek hem de uzun sürede inşa ediliyor. Enerji politikası oluştururken rüzgâr, güneş ve suyu gündeme almanız gerekir. Öte yandan, kuracağınız nükleer santralda hangi hammaddeyi kullanacağınız belli değil. Ayrıca, bir nükleer santral kurmak için mevcut bütçeden kaynak aktaramazsınız ve yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptıracaksınız. Bir santral 5 milyar dolara mal oluyor. Santralın sökülmesi ve kullanılan malzemenin de ortadan kaldırılması diğerlerine oranla üç kat daha pahallı.

'Mantığımız karşı çıkıyor'
İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık: İğneada milli park ve koruma alanı. Mantığımız buraya nükleer santral kurulmasına karşı. Nükleer teknoloji konusunda çok bilgili değiliz ve onun için panel düzenledik. Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar hocamız halkımızı bu konuda bilgilendirecek. Nükleer santralı engellemek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Çevre derneğimiz ile birlikte mücadele edeceğiz. İğneada'ya nükleer santral kurulması daha önce üç kez gündeme geldi. Bulgaristan sınırına 3.5 kilometre mesafede olduğu için Genelkurmay Başkanlığı daha önce karşı çıktı. Şimdi ise Bulgaristan ve Türkiye, AB sürecinde olduğu için karşı çıkılmıyor.

'Kurma kararına dava açarız'
Doğal Bölgesel Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Orhan Uyanık: Siyasetçilerin ve bürokratların söyledikleriyle gerçekler örtüşmüyor. Örneğin 1986 yılında Çernobil kazası oldu ve dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral milettin gözünün önünde çay içti ama son 10 yılda İğneada'da kanserden ölenlerin sayısında ciddi artış var. Hiçbir sigorta şirketi nükleer santralları sigorta etmeye yanaşmıyor. Nükleer santralları kentlerin ortasında inşa etmek bir şey ifade etmiyor. Çernobil'de görüldüğü gibi her yeri etkiliyor Beldemize kurulma kararı alınırsa dava açarız.