Grip Korkusu Video Konferansı Büyüttü



Dünya video konferans pazarı 2009 yılında 400 milyon doları zorluyor. Son olarak Frost & Sullivan araştırma şirketinin verilerine göre 2009 yılında dünya video konferans pazarının yüzde 11,7'lik büyüme ile 379 milyon dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Diğer bir araştırma şirketi Gartner'a göre önümüzdeki 3 yıl boyunca HD formatında görüşme olanağı sağlayan tele varlık sistemleri havayollarından yıllık 2,1 milyon koltuğun yerini alacak. Yine Gartner'ın 2009 için belirlediği 10 teknoloji trendi arasında yer alan Tele Varlık sistemleri havayollarına yıllık 3,5 milyar dolarlık kayıp verecek.

2007 yılında toplam 126 milyon dolarlık bir boyuta ulaşan tele varlık sistemleri pazarının önümüzdeki beş yıl içinde de dünya çapında 2,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Masraflar yüzde 70 azalıyor

Video konferans pazarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı gelişim gösterdiğine dikkat çeken Probil Genel Müdürü Esra Öztezcan “ Yatırımın geri dönüşleri ise 3 aya kadar düşebiliyor. Türkiye çapında bölge müdürlükleri olan bir kurumun, bölgeler ve genel müdürlük arasında haftalık olarak minimum 4 adet toplantıya ihtiyacı olduğunu düşünelim; bu kurumun video konferans kullanarak 1 ayda sağlayacağı zaman ve maliyet tasarrufuyla aylık toplantı masraflarını yüzde 70 oranında azaltması mümkün. Video konferans çözümleri salgın ortamlarında insanları koruduğu gibi karbon salınımıyla ortaya çıkan çevre kirliliğinin azalmasına da ciddi ölçüde katkı sağlıyor. 2 bin dolardan 20 bin dolara kadar çözüm bulmak mümkün” diyor.

Korkan ekran başına geçiyor

Kurum ve kuruluşlar son dönemde rekabette öne çıkabilmek, verimliliklerini artırmak ve maliyetlerini düşürebilmek için, zamandan tasarruf sağlayan hizmetlere yöneliyorlar. Video Konferans çözümleri, tüm dünyada maliyet avantajı sunmasının yanında; özellikle, yangın sel, felaket, salgın hastalık vb. gibi özel durumlarda iş akışlarının kesintisiz sürdürülebilmesine olanak tanıdığı için her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Özellikle H1N1 virus ( domuz gribi ) vakası ile birlikte tüm dünyada video konferans çözümlerine ilginin yoğun olarak arttığı gözlemleniyor. Bunun doğal yansıması neticesinde Türkiye’de de aynı artış ve ilgiyi görüyor. Türkiye’de son aylarda video konferans çözümlerini tercih eden firma ve kurum sayısında ciddi oranda artış gözlemleniyor.

Domuz gribi özellikle havalimanlarında alınan önlemler nedeniyle birçok profesyonelin ve kurumların farklı alternatiflere yönelmesine neden oldu. Bugüne kadar var olan verimli bir çözüm olan video konferans, böylece daha sık gündeme geldi ve daha çok tercih edilir oldu.

Video konferans sistemleri dünya üzerinde sağlık hizmetlerinde ve özellikle Meksika’da son domuz gribi sürecinde de doktorlar tarafından sıkça kullanıldı. Başta yüksek bant genişliği olmak üzere son dönemde yaşanan teknolojik gelişmelerle daha gelişkin ve düşük maliyetli bir çözüm seçeneği haline gelen video konferans, uzaktan eğitim alanında da giderek daha yaygın hale geliyor.

Başbakan da kullanıyor

Çok daha gelişmişinin Tele-Varlık olarak adlandırıldığı video konferans sistemleri Domuz Gribi ve Global Ekonomik Kriz öncesinde Cisco Sytems tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da tanıtılmıştı. Erdoğan'ın projeyi beğenmesi üzerine sistem Cisco tarafından hediye edilmiş ve biri Başbakanlık binasına, diğeri de Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık ofisine olmak üzere iki ayrı yere kurulmuştu. Bu sayede Erdoğan İstanbul'da olmasa bile kurmayları, bürokratları ve bakanları ile aynı ortamdaymış gibi toplantılar yapabiliyor.