'Atıklar Sanayinin Vahşi Davranışıdır'

Uluslararası Katı Atık Yönetimi ve Teknoloji Birliği (UKAB) Başkanı Sadullah Gencer, Tuzla'da gömülü halde bulunan atık varillerin, 'Türkiye'de katı atık yönetimine ilişkin yeterli yasal düzenleme var mı'' sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Sadullah Gencer dün yaptığı açıklamada ülkelerin yönetimle ilgili her temel konuda ulusal politikaları bulunduğunu, bu politikaların zaman içinde revize edildiğini dile getirdi. Ulusal politikalarda değişimlerin, uygulama başarıları gözlenerek yapıldığını, sistemin bu şekilde sürdürüldüğünü anlatan Gencer, şöyle konuştu:

"Bilinmelidir ki, Avrupa Birliği'nin benimsemiş olduğu tüm davranış kuralları kelimesi kelimesine tercüme edilerek kanunlaştırılmıştır. Peki eksik olan nedir' Neden tehlikeli atıkların yaklaşık yüzde 75'i bertaraf tesislerine gönderilemiyor' Çünkü, çeviriden ibaret olan bu yasalar ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yeterince müzakere edilmemiş uygulanabilirliği olan yol haritası belirlenememiştir."

Ortak bilinç oluşturulmalı
Gencer, uygulamacılara yeterince bilgi ve sorumluluk yüklenmediğini belirterek, "Tehlikeli atıklara karşı hiç kimseye; neyi, neden, nasıl yapması gerektiği, sebep ve sonuçlarıyla birlikte anlatılmamış, tersi halinde ülkeye ve kendilerine verecekleri zararla ilgili yeterince bilgilendirme yapılmamıştır" dedi.

Sanayinin vahşi davranışının bilinen gerçek olduğuna, ancak bu şekilde davranma arzusu ve ısrarı içinde olan sanayiciyi engelleyecek önlemler alınabileceğine dikkati çeken Gencer, her sanayici için üretim kapasitesi, hammadde ithalatı ve kestiği fatura toplamı gibi veriler baz alınarak, firmasının çıkarabileceği tehlikeli atığın miktarının ve türünün tespit edilebileceğini kaydetti. Gencer, "Daha fazla vakit geçirmeden, bir an önce sivil toplum örgütleri, sanayiciler ve devlet adamları, eşit platformda katı atık yönetimi konusunu istişare etmek ve bunların uygulanabileceği ortak bilinci harekete geçirmek zorundadır" dedi.