Göller Kuruyor, Geri Dönüş Zor



İklim krizi dünyada etkisini artırırken Türkiye'de bundan nasibini almaya devam ediyor. Son 60 yılda yüzü aşkın gölün kuruduğu iddia edilirken kalanların da kuruma ve kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. BirGün'den Tuğçe Çelik'in haberienn göre; buna rağmen AKP iktidarı 200 metre mesafeyle aynı su kaynağı üzerine HES yapmaya çalışıyor. Türkiye’nin dört bir yanında suyuna ve doğasına sahip çıkan yurttaşlar ise kolluk kuvvetlerinin müdahalesine maruz bırakılıyor. Suyun yaşamın kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle göllerin hızla kuruması, doğal sulak alanların kirletilmesi su krizine ve ekolojinin kalıcı hasar almasına işaret ediyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız mevcut su kaynakları ve göllerin şiddeti gittikçe artan kuraklık, verimsiz su kullanımı ve havza ölçeğinde entegre su yönetimine geçilmediği için yok olduğunu söyledi. Yıldız, “Suyun, nehir havzası ölçeğinde bütünleşik yönetimine geçemedik. Bu nedenle suyu ve biyoçeşitliliği koruma çabalarımız yetersiz kalıyor. Su kaynaklarımızın kurumasına yönelik en temel ekonomik, politik rant yerine ekolojik faydayı öne çıkaran politika olmalıdır. Doğal sulak alanlar çevresel dengeyi sağlamak için hayati önem taşıyor. Bu konuda ilerleme sağlamak için nehir havzası ölçeğinde ekosistem tabanlı entegre bir yönetim anlayışına ihtiyacımız var” dedi.

Tekrar Aynı Göl Olmaz

Yıldız, kuruyan göllerde biyoçeşitliliğin büyük zarar gördüğüne dikkat çekti. Yıldız, kuruma sonucunda gölde yaşayan bitki ve hayvan türleri, su bitkileri, kuş türleri ve endemik bitkilerin yaşam alanının ortadan kalktığını ifade etti. Yıldız şöyle konuştu: “Kuruma sonucunda göldeki canlı türleri ya yok olur ya da göç ederler. Bu göller tekrar dolabilir ancak orada ekosistem zinciri koptuğu, dengesi bozulduğu için tekrar aynı göl olmaz. Gölde yapılacak restorasyon çalışmalarıyla göl eski durumuna dönmez. Başka özellikler taşıyan bir su kütlesi olur.”

Haberin tamamına bağlantıdan ulaşılabilir.