Göl 'Otoban' Olmasın

Kuruyan Tuzla Balıklı Gölü'nün otoban olmaması için çevre gönüllüleri harekete geçti. Tuzla Gönüllüleri, bir dönem Marmara Denizi'nin balık deposu olarak bilinen ve 350 tür kuşa evsahipliği yapan gölde yaşanan doğa katliamının durdurulmasını istedi.

Çevre gönüllüleri, bugün sivrisinek yuvası haline gelen Tuzla Balıklı Gölü'nün otobana dönüşmemesi için harekete geçti. 1975 yılından bu yana peşpeşe yapılan akılalmaz hatalar sonucu gölün denizle mesafesi 500 metre açıldı. Denizle su alışverişi kesilen göl zamanla kurudu. Yıllarca görmezden gelinen göl, 1992 yılında gündeme geldi. Ancak, göle yapılan işkenceler değil, kuruması 'deprem ihtimali' olabileceği haber oldu.

Katliamı engelleyin

Dökülen molozlarla 1980'li yıllarda ham yola dönüştürülen göl ve deniz arasındaki bölüm, geçtiğimiz haftalarda asfaltlamanın ön aşaması olan 'stabilize yol' haline getirildi. Uygulama çevrecilerin tepkisini çekti. Kendilerine 'Tuzla Gönüllüleri' adını veren çevreci grup, bu durumun imara açılımı süratlendireceğine dikkat çekerek, ilgilileri doğa katliamını engellemeleri konusunda uyardı.

Kaplumbağa çıkabilir

Çevreciler tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, '30 yıl süreyle 'göl kurudu, deprem geliyor' naraları atanlar, susuzluk nedeniyle çevreye yayılan kaplumbağalar için yol boyunca buram buram tabiat sevgisi kokan 'Lütfen dikkat kaplumbağa çıkabilir' tabelaları astı. Oysa Tuzla Balıklı Gölü, yanlış uygulamalar öncesi, nadide göçmen kuşların, eşsiz balıkların barınak yeri olan bir doğa güzeli idi' denildi.

Orhan YURTSEVER