Gökova'daki Viyadüke "Cenneti Koruma" Gerekçesi!



DHA'nın haberine göre, İzmir’de bulunan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, Marmaris’i Fethiye ve Muğla’ya bağlayan karayolunda trafik ışıklarına takılmadan ulaşımın kesintisiz sürmesi için Gökova Kavşağı’na viyadük yapmak için harekete geçti. Hazırlanan proje, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce onaylandı. Viyadüğün yapımı için açılan ihaleyi Köyceğiz-Ortaca arasında 21 km uzunluktaki yolu da yapan bir inşaat şirketi kazandı.

Ancak, arkeolojik ve doğal SİT alanındaki Gökova Kavşağı’na yapılacak viyadüğün inşaatına bile başlanmadan, doğal yapısının bozulacağı gerekçesiyle başta bölienin yakınındaki ’sakin şehir’ unvanlı Akyaka Belde Belediyesi ile çevrecilerden tepkiler geldi.

 ’Egzoz gazı salınımını önleyecek’     

Viyadüğün yapılacağı, altında kaya mezarları olan mevcut yolun 3 ile 4 metre arasında doldurulup, Marmaris giriş ve çıkışına tünel yapılacak olmasının doğaya ağır bir darbe vuracağını öne süren çevrecilerin, tepkilerinin ulusal basın ve internet sitelerinde haber olmasının ardından Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’ndan bir açıklama geldi. 3-4 aylık gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanacak viyadük için tüm izinlerinin alındığını ve inşaata başlanması için yer tesliminin yapıldığını belirten Uraloğlu, "Kavşaktan itibaren araç sayımısı Muğla yönüne günlük ortama 10 bin 200, Köyceğiz’e 7 bin 600, Marmaris’e ise 8 bin 100. Müdürlük olarak üç yolun kesiştiği noktadaki bu trafik yoğunluğunu çözebilmek için köprülü kavşak kararını aldık ve proje yapıldı. Birbirine çakışmadan ve beklemeksizin ulaşımı sağlamak amacındayız. Buraya yapılacak Viyadük 2014 yılı içinde bitecek" dedi.

Doğal güzelliğe zarar vereceği gerekçesiyle viyadük yapılmasına tepkilerin yersiz olduğunu savunan Uraloğlu, "Bunu söyleyen kişiler o kavşaktan günde ortalama olarak 26 bine yakın araç geçiyor. Buradaki ışıkta bekleyen araçların egzozlarından çıkan zehirli gazlar ile doğa kirlenmiyor mu? Biz bunu önlemek amacındayız. Ayrıca egzozların salınımları da bu bölgedeki tarihi eserlere zarar veriyor" diye konuştu.

"Tarihi yok sayılmıyor"

Viyadüğün yapılacağı alanın altında doğal ve arkeolojik SİT alanlarının olduğunun hatırlatılması üzerine ise Uraloğlu, şunları söyledi:

"Koruma alanı ile ilgili gerekli izinleri genel anlamda aldık. Çalışma esnasında çıkacak ilave izinler da yine aksaksız olarak yürütülecek. Yani bu viyadük oradaki tarihi eserler yok sayılarak yapılmıyor. Ayrıca o yolu bende kullanıyorum ve gördüğüm kadarıyla da orası standart olmayan döner bir kavşak. Bekleme süreleri uzun. Ardaşık trafiği sıkışık. Yani TIR, otobüs ve kamyonlarda dönme sıkıntısı yaşanıyor."