Çevre ve Orman Bakanlığı'nca iki yılda tamamlanan "Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinin Kıyı ve Deniz Alanlarının Biyolojik Çeşitliliğinin Tespiti" projesi, kirlilik tespit edilen Gökova Körfezi'nde acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koydu.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nden bir ekip tarafından yapılan araştırmada, Muğla Gökova Körfezi'ndeki kirlilik gerçeği gözler önüne serildi.
Boncuk Koyu balıkçılığa kapatıldı
Araştırmalarda, Akdeniz'de koruma altında olan kum köpekbalıklarının bilinen tek yavrulama alanının Gökova Körfezi içinde kalan Boncuk Koyu olduğu ortaya çıktı. Köpekbalıklarının yavru gelişimlerinin Boncuk Koyu'nun yanı sıra diğer koylarda da olduğu belirlendi. Bunun üzerine Boncuk Koyu balıkçılığa kapatıldı. İzinsiz dalışlar için denetimi sıklaştırıldı.
Tatlısu ekosistemi korunmalı
Ayrıca birçok alanda yerleşim ve turizm etkinliklerinin su kalitesini olumsuz yönde etkilediği, biyolojik çeşitlilik için sağlıksız ortamlar oluşturduğu belirlendi. Özellikle turistik Akyaka çevresinde, tatlısu kaynaklarının kirlenmesine bağlı olarak su kalitesinin olumsuz etkilendiği tespit edildi. Akyaka'da bulunan plaja Azmak kanalıyla evsel atıkların karıştığı, bunun da su kalitesini bozduğu anlaşıldı. Ancak bu bölgedeki plaj suyu kalitesini iyileştirmek adına, tatlı su ekosistemine zarar verecek girişimlerden kaçınılması, yerine atık su giderim çalışmalarına önem verilmesi istendi.
Tur tekneleri koyları kirletiyor
Raporda, tur teknelerinin uğradığı koylarda katı atıkların fazla olduğu, kirlenmenin de arttığı belirtildi. Yaz aylarında korunaklı yapısıyla pek çok gezi teknelerine ev sahipliği yapan Karacasöğüt, İngiliz Limanı, Hırsız Koyu, Yedi Adalar ve Bördübet'te yoğun katı atık tespit edildiğine, bazı noktalarda mikrobiyolojik kirlilik saptandığına, bu bölgeye ek olarak gelecek her yükün hassas dengeyi olumsuz yöne kaydıracağına dikkat çekildi.
Geçmiş çalışmalarda etkileri vurgulanan Yatağan Termik Santralı gibi sanayi faaliyetlerinin, bu çerçevede ele alınarak koruyucu önlemlerin artırılması gerektiği vurgulandı.
Metal kirlilik bilimsel olarak anlaşıldı
Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Önder Kıraç, Körfez'de metal, atık ve biyolojik kirliliğin bulunduğunun bilimsel olarak anlaşıldığına dikkati çekerek, "Gökova Körfezi'nde suda çözünmüş ve askıda katı maddede absorbe olmuş metaller, kabul edilebilir değerlerin üzerinde çıktı. Bölgede ağır metal kirliliği yaşanıyor. Bunun yanı sıra biyolojik kirlilik de gün geçtikçe artıyor. Acil önlemler alınmalı" dedi.