Gökdelenler Geleceğin Tarım Alanları Olacak



Araştırmalara göre, dünya üzerinde bulunan mevcut tarım alanları 2050'ye gelindiğinde insan nüfusunu beslemeye yetmeyecek. Geliştirilen yeni projeler yardımıyla artık gökdelenlerde tarım ve hayvancılık yapmak mümkün olacak..

Artan nüfus, çevre kirliği ve kürsel ısınmanın yakın gelecekte hem yerleşim hem de temel gıda maddelerinin temin edilmesi konusunda önemli sorunları beraberinde getireceği tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmaya göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 80'si şehirlerde yaşayacak. Ayrıca yapılan tahminler önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünya nüfusunun da 3 milyar kişi daha artacağını gösteriyor. Ancak nüfusun yoğun olarak şehirlerde toplanması ve tarım alanlarının giderek azalması tarım ve hayvancılık konularında üretim darboğazlarının yaşanmasına neden olacak.

Tarım alanı azalıyor

Hesaplamalara göre 2050 yılında 10 milyara yaklaşan dünya nüfusunu doyurabilmek için ölçü bakımından Brezilya'nın tamamını kaplayacak büyüklükte ekilebilir bir alana ihtiyaç olacak. Ancak günümüz de bile hızla azalan tarım alanlarının küresel ısınma ve çevre kirliliği nedeniyle 50 yıl sonra çok daha daralacak olma ihtimali yetkilileri hareket geçirdi. Kamu ve özel teşebbüsün desteklediği çok sayıda proje geleceğin tarım ve hayvancılık teknolojilerini hayata geçirmek için oluşturulmaya başlandı. Projeler içerisinde kapalı alan dahilinde üretim başı çekiyor. Kapalı alan içerisinde tarım ise yeni bir fikir değil. Halen dünya üzerinde seracılık adı altında çiçekçilikten sebze, meyve yetiştiriciliğine kadar çok geniş çapta üretim yapılıyor. Ancak BM'in hazırladığı raporlara bakılacak olursa geleneksel tarım ve seracılık teknikleriyle önümüzdeki 50 yıl içerisinde 3 milyar kişi daha artacak olan dünya nüfusunu beslemek mümkün olmayacak.

Hayvancılık da olacak
Geleceğin tarım teknolojilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan projeler içerisinde en ilgi çekici olanı ise "gökyüzünde tarım" adını taşıyor. Projeye göre hayata geçirilecek yeni sistem metropol yapılaşmasının en önemli unsuru olan gökdelen teknolojileriyle, modern tarım tekniklerini birleştirmeyi öngörüyor. Buna göre insan nüfusunun yoğun olarak toplandığı şehir merkezlerinde aynı dev iş merkezleri büyüklüğünde "tarım kuleleri" inşa edilecek. Bu kuleler içerisinde ileri seracılık teknikleri kullanılarak üretimden gıdaların işlenmesine kadar çok geniş bir açıda çözüm üretilecek. Hatta 25-30 katlı olması planlanan yeni nesil tarım kulelerinin giriş katlarında yalnızca sebze, meyve ve çiçek satışının yapılacağı dev süpermarketlerin olması da planlanıyor. Büyük projeler kapsamında ise balık ve küçükbaş hayvancılığında yapılacağı belirtiliyor. Böylece tarım ve hayvancılığın entegre olarak yürütüldüğü her kule yaklaşık 50 bin kişinin yıllık sebze, meyve ve et ihtiyacını karşılayabilecek. Kendi enerjisini kendisi üretecek olan binalarda kullanılan su da filtrelenerek yeniden kullanılır hale gelecek.