‘Gökdelen’de Uzmanlaşıp Körfez’e de Açılacak



İstanbul Kartal’daki Vizyon ve Göztepe’deki Ikon projelerinden sonra, İstanbul’da yeni gökdelen projelerinin olacağını bildiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, “Bu işte uzmanlaşmak istiyoruz. Yurt dışında gökdelen yapmak isteyince ‘Yüksek bina yaptınız mı’ diyorlar. 2 gökdelen projesi bitince ciddi tecrübe edineceğiz. Dubai, Umman ve Libya’da gökdelen yapmak isteriz” diyor.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, Avrupa yakasındaki ilk projeleri Dumankaya Modern ve diğer tüm 10-15 katlı projelerini taahhüt şirketlerine ihale etme kararı aldıklarını belirterek, “Dünyada büyük gayrimekul geliştiricileri bunu yapıyor, biz de yapacağız. Ancak gökdelen projelerini kendimiz yapıp, o birikimle yurt dışında iş almak istiyoruz” dedi.

İlk üçüz gökdelen

Dumankaya İnşaat halen; İstanbul Göztepe’de, 41’er katlı iki ve 40 katlı bir gökdelenden oluşan Türkiye’nin ilk üçüz kuleleriyle (Ikon projesi) Kartal’daki 33 ve 25 katlı iki kuleden oluşan Vizyon projesinin inşaatına devam ediyor. Uğur Dumankaya, Vizyon projesinde sona yaklaşıldığını, dış cephe giydirme işlemlerine başladıklarını ifade ederek, şunları anlattı: “Vizyon’u sene sonuna kadar teslim edeceğiz. Ikon projesi ise yükselmeye yeni başlıyor. Bundan sonra da gökdelen projeleri geliştirip uzmanlığımızı uluslararası projelere taşımak istiyoruz. Mesela, Göztepe ve Kartal’da yeni gökdelen projeleri üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ikon ve Vizyon projeleri tamamlanınca ciddi tecrübe kazanıp, birikime sahip olacağız. Geçmişte yurt dışında taahhüt işi yapmak istediğimizde ‘Yaptığınız yüksek binaları gösterin’ diyorlardı. Gökdelen yapmak yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektiriyor. Bu tecrübeyi kazanınca yurt dışında işler alırız.”

Pahalı yaptırmaktansa

Gökdelen işini de diğer projelerdeki gibi taahhüt firmalarına ihale etmenin maliyetine dikkat çeken Uğur Dumankaya, şunları dile getirdi: “Bu iş, katma değerli bir iş. İnşaatçılık kapasitemizi burada kullanmak istiyoruz. İhale etsek herkes yapamaz, üstelik yapmak isteyenler de yüksek kârlâ yapmak isteyecek. Bu yüzden ihale etmektense kendimiz yaparız. Zaten 2 gökdelen projesi bitirince ciddi birikime sahip olacağız. Böylece yurt dışında ihalelerin kapısı aralanacak. Son 1 yıldır yurt dışında taahhüt işi için görüşme yapmadık. O ana kadar yaptığımız görüşmelerde de sürekli, ‘Yüksek bina yaptınız mı’ sorusuna muhatap olduk. Azerbeycan’da, Umman’da, Dubai’de, Suriye ve Libya’da projelerde yer alabiliriz. Bazı fonlarla görüşmelerimiz olmuştu. Kriz öncesi Dubai’de ciddi talep vardı. Türk firmaları başarılı bulunuyor. Biz de Türkiye içinde bu noktada elit firmalardan biriyiz, yurt dışında ciddiye alınıyoruz.”

GYO için kararlıyız

Dumankaya İnşaat’ın Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na dönüşmek için de çalıştığını hatırlatan Uğur Dumankaya, “Bu konuda çok ciddiyiz. Ancak, GYO’ya dönüşünce inşaat şirketi olamıyorsunuz. Nasıl ki Sinpaş GYO büyük ve başarılı projeler geliştiriyor; biz de GYO olmak istiyorsak inşaat için bir formül bulmalıyız. Projeleri ihale etmek de GYO kurma hedefi için bir adım” dedi.

Hem inşaat yapıp hem geliştirici olmamıza Ummanlı yatırımcı bile şaşırıp kaldı

Dumankaya İnşaat’ın Bahçeşehir’deki Modern projesinde 716 konutun yapımını ihale ettiğini ve başvuruları değerlendirdiklerini bildiren Uğur Dumankaya, yaklaşık 100 firma içinde elemeyle 15 firmaya kadar düştüklerini belirterek “Ağır şartlar öne sürdük. Firmalar yüklü teminat verecek” dedi. Dumankaya İnşaat’ın son projesi olan Tuzla Aydınlı’daki 527 daire ve 41 ticari üniteli Adres Lobi’yi de ihale edeceklerini bildiren Uğur Dumankaya, şöyle devam etti: “Hafriyat, kaba inşaat ve ince işleri ayrı firmalara ihale ediyoruz. Bu aşamaların her birinde bağımsız müşavir firma denetim yapacak. Yurt dışında bizimle konuşan gayrimenkul geliştiricileri müteahhit arıyor. Bizim hem inşaat yapıp hem geliştirici olmamız şaşırtıyor. Umman’da yıllarca İngilizlerle iş yapmış Ummanlı bir yatırımcı, ‘Nasıl yani! Siz hem binlerce konutu inşa edip hem de proje mi geliştiriyorsunuz’ diye şaşırıp kaldı. Dubai’de ‘Ne kadar yüksek bina yaptınız’ sorusuna muhatap olduk.”