Peş peşe uygulamaya konulan yeni projelerle bir anda dünyanın en fazla gökdelene sahip 6’ıncı şehir konumuna gelen İstanbul’da, 35 metreyi aşan bina sayısı 2 bin 402’ye ulaştı. Buna karşın, İstanbul’da, itfaiye merdivenlerinin en fazla 33 metreye ulaşması, yangın, gaz kaçağı gibi toplu tahliye gerektiren durumlarda çok katlı bina projelerinin sorgulanmasına yol açtı. 51 metreyi aşan yüksek binalarda, yangın asansörü koyma zorunluluğu getirilmesi, soruna çözüm olup olmadığı tartışmalarını da yarattı.
Konut sektöründe yaşanan gelişmelerle birlikte, merkezi semtlerde arsa bulmakta zorlanan gayrimenkul şirketlerinin, peş peşe çok katlı projeleri uygulamaya koyması, İstanbul’u bir anda dünyada en fazla gökdelenin yer aldığı 6’ıncı şehir konumuna getirdi. 35 metreyi aşan bina sayısı 2 bin 402’ye ulaşan İstanbul’da, itfaiye merdivenlerinin en fazla 33 metreye ulaşması, yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu. Bu da deprem başta olmak üzere yangın, gaz kaçağı gibi toplu tahliye gerektiren durumlarda çok katlı bina projelerinin sorgulanmasına yol açtı.
Hükümet’in 2002 yılında çıkardığı yönetmelikle 51 metreyi aşan yüksek binalarda, yangın asansörü koyma zorunluluğu getirilirken, bu da acil tahliye gerektiren ortamlarda "paniği daha da büyütür mü?" sorusunun gündeme gelmesine neden oldu. Bugüne kadar 170 metrelik Şişli Plaza, 154 metrelik Süzer Plaza, 153 metrelik Polat Tower ve 143 metrelik Metrocity Millenium’un ardından Şişli’de yapımı planlanan 300 metrelik Dubai Towers, Maslak’ta hızla yükselen 258 metrelik Diamond Of İstanbul ve Kozyatağı’ndaki 158 metrelik Marriott Residence başta olmak üzere itfaiyenin yeterli olamayacağı İstanbul’un dev gökdelen projelerinde artık, sadece yangın asansörü değil, yangın merdiveni de planlara girmek zorunda kalıyor.
Yüzde 85 boğuluyor
İtfaiye Vakfı Yöneticisi Mehmet Sevindik yönetmelikle yapılması zorunlu hale getirilen yangın asasörlerin sanıldığının aksine toplu tahliye amaçlı değil, sadece itfaiyenin kullanımına yönelik olduğunu ve binanın boşaltılması konusunda yetersiz kalabileceğini söylüyor. Sevindik, "Yangınlarda ölümlerin yüzde 85’i duman yüzünden boğulmalardan kaynaklanıyor. Asansör sadece yangının çıktığı katı boşaltırsa diğer katlarda boğulanlar olabilir" diye uyarıda bulunuyor.
Önde gelen asansör firmalarından Kone ise asansörün 25 katlı bir binada en üst kattan en alt kata kısa sürede ulaşabileceğine dikkat çekerek., toplu tahliyelerde kullanılabileceğini savunuyor. Kone yetkilileri, "Çok katlı binalarda yangın merdiveni işlevsiz kalıyor. Yangına tek çözümü de bu asansörler oluşturuyor" dedi.
Buna karşın bir diğer asansür firması Otis’in Genel Müdürü Bora Gülan ise, yangın asansörlerinin toplu tahliye için çözüm olamayacağı görüşünde. Gülhan bunun da nedenini, "Çok katlı bir binanın toplu olarak boşaltılması yangın asansörüyle ancak 50- 60 dakika sürer. Zaten bu asansörlerin itfaiye dışında kullanımı da yasaktır. Özellikle 11 Eylül’den sonra tartışılmaya başlansa da acil durumlurda asansörlerin kullanımına ne Avrupa’da ne de Türkiye’de izin verilmiyor" uyarısında bulunuyor.
Psikiyatrist Oğuz Karamustafalıoğlu da teknoloji ne kadar ileri olursa olsun tatbikatın önemine dikkat çekiyor. Karamustafalıoğlu, "Beklemenin yarattığı çaresizlikler sonucunda travma ve travma sonrası stres yaşanabilir. Büyük dehşet anında travmatik reaksiyonlar verilebilir. Bu nedenle binalarda sadece yangın asansörünün bulunması yetmez. Yangın merdiveni de ikinci bir seçenek olarak sunulmalı" dedi.
Tüm rezidanslarda var
27 katlı Dilman Towers’dan, 30 katlı Selenium Twins’e, 33 katlı Masshattan’dan 31 katlı Uphill Tower’a, 33 katlı Andromeda’dan, 23 katlı Sky Residence’a kadar kadar itfaiye merdivenlerinin bile ulaşamadığı kadar yükseklerde inşaa edilen birçok rezidans projesinde artık bu önlemler kullanılıyor.
Sellenium’da anons yapılacak
Aşçıoğlu İnşaat’ın Sellenium Twins ve Sellenium Panorama Projeleri’nde yer alan acil anons sistemi binada herhangi bir sorun çıkması durumunda acil anons sitemiyle herkesin uyarılmasını sağlayacak. Anonsta dedektörler sayesinde yangının hangi katta çıktığı da belirtilecek. Sprinklerlı söndürme sisteminin de yer aldığı bu rezidanslarda asansörlerde ayrıca deprem modu da olacak. İstanbul’da deprem yaşanması durumunda asansörler en yakın katta durarak kapılarını açacak ve kendisini devre dışı bırakacak.
15 katı geçen her blokta asansör var
Varyap Varlıbaşlar ile Teknik Yapı’nın Ataşehir’de gerçekleştirdiği Uphill Court Projesi’nde yer alan Uphill Tower’da hem yangın merdiveni hem de yangın asansörleri bulunuyor. Projede yangın merdivenlerinin yanı sıra 15 katı geçen blokların hepsinde özel basınçlandırmalı yangın asansörleri yer alıyor Bu bloklarda bulunan tüm dairelerde ve ortak alanlarda ve otoparklarda yangın söndürme sistemi de yer alıyor.
Masshattan’da yangını sprinkler söndürecek
Taşyapı’nın Maslak’ta gerçekleştirdiği Masshattan Projesi’nde yer alan 3 bin 100 dairede bina içinde çıkabilecek yangınlara önlem olarak sprinkler sistemi kurulacak. Yangın çıkması durumunda dumanı algılayan dedektörler sprinkler su sistemini devreye sokarak yangının sönmesini sağlayacak. Projede ayrıca katlar arasına yangın yalıtımı da yapılacak.
325 bin YTL’ye doğayla birleştiren konaklar
Alyans İnşaat, Arnavutköy Taşoluk’ta inşasına başladığı 310 metrekarelik triplex Bahçeli Konakları’nı 325 bin YTL’den başlayan fiyatlarla satacak. 7+2 büyüklüğünde 103 villanın bulunduğu Bahçeli Konakları radye temel teknolojisiyle üretiliyor. Banka kredisi ve 30 aya varan vade seçenekleriyle satın alınabilen villalar Ekim 2008 tarihinde teslim edilecek. Ortak kullanım alanları şelaleli dev yapay göleti, tenis kortları, voleybol, basketbol ve mini futbol sahası, koşu ve yürüyüş yolları, çevre düzenlemesi, peyzaj alanları ve çocuk oyun parkaları olan Bahçeli Evleri, Fatih Ormanı’nın manzarası içinde Terkos Gölü ve Karaburun sahiline 10 dakika, Mecidiyeköy’e ise yalnızca 40 dakika mesafede bulunuyor.
Alemdağ’da çam ormanıyla içiçe proje
Alemdağ’da ikiyüz hektar çam ormanıyla içiçe inşa edilen Casa Bella evleri Ekim 2007’de teslim edilecek. 5 bin metrekare alan üzerinde toplam 20 daire ve 5 bloktan oluşan Casa Bella’da 195 metrekare büyüklüğünde 4+1 ve 163 metrekare büyüklüğünde 3+1 villalar bulunuyor. Bahçe dubleksi dairelerin 250 bin dolardan, çatı dubleksi dairelerin ise 200 bin dolardan satıldığı Casa Bella, Alemdağ’da, çevre yoluna 12 kilometre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 16km. mesafede bulunuyor. Yaklaşık 4 bin metrekare yeşil alan içinde inşa edilen Casa Bella’da, yüzme havuzu, çocuk havuzu, çocuk oyun alanı, yürüyüş parkurları, toplantı ve hobi salonları gibi sosyal alanlar bulunuyor.