‘Gökçek’ten Korsan Amblem’



Atakuleli-camili simgeye karşı verdiği hukuk mücadelesiyle tanınan Rahmi Kumaş, Anakent Belediyesi’nin yeni amblem denemesine sert tepki gösterdi.

Yürüttüğü hukuk mücadelesiyle camili amblemi iptal ettiren eski CHP Trabzon Milletvekili Rahmi Kumaş, Anakent Belediyesi tarafından aydınlatma direklerine ve Metro Sanat Galerisi’ne asılan “ambleme” tepki gösterdi. “Bu bir korsan amblemdir” diyen Kumaş, buna karşı suç duyurusunda bulunabileceklerini söyledi.

Anakent Belediyesi tarafından Metro çarşısında sergiler için oluşturulan alana asılan yeni bir amblem dikkat çekti. Amblem, daire içindeki Ankara yazısının üzerinde “iki tane renkli kedi gözü” ve gözlerin altında güler yüzü temsil eden bir çizgiden oluşuyor. Metro Sanat Galarisi’nde ilk kez kullanılan amblem, 9 Mayıs Avrupa Birliği Günü dolayısıyla Atatürk Bulvarı üzerinde asılan bayrakla da görücüye çıktı. Yeni bir amblem için Anakent Belediye Meclisi’nden karar çıkartılması gerekirken, böyle bir kararın alınmadığı öğrenildi.

Belediyenin camili amblemine karşı başlattığı hukuk mücadelesiyle tanınan eski CHP Trabzon Milletvekili Rahmi Kumaş, “Uyduruk bir şey bu” dediği amblemi belediyenin kullanma yetkesinin olmadığını dile getirdi. Bunun kullanılmasına devam edilmesi halinde suç duyurusunda bulunabileceklerini kaydeden Kumaş, “Bu bir nevi korsan amblemdir” dedi. Kumaş, “Amblemin çıkması için belediye yasasına göre Belediye Meclisi’nde bu konu görüşülecek ve karar verilecek. Sonra bu kararı Ankara Valiliği onaylayacak. Yeni amblem Ankara’yı hiç temsil etmiyor. Amblemin, Ankara’nın toplumsal savaşımını, sosyal mücadelelerini tarihdeki yerini temsil etmesi gerekir. Kökene indiğimiz zaman Hitit uygarlığı çıkıyor karşımıza. Bugün simgenin Hitit Güneşi olması doğrudur” görüşünü kaydetti.

Ankara’nın Hitit Güneşi olan simgesinin Vedat Dalokay, Ali Dinçer, Mehmet Altunsoy ve Murat Karayalçın’ın belediye başkanlığı dönemlerinde kullandığını belirten Kumaş, 1994 yılında seçilen Gökçek’in 1995 yılında Hitit Güneşi simgesini değiştirdiğini söyledi. Kumaş, “Ben 1995’ten beri bu simgenin peşindeyim ve bunu iptal ettirerek bir ilki yaşadım” dedi. Eski simgeye karşı başlattığı savaşımın nedenini ise Kumaş, “Hitit Güneşi durup dururken niye kaldırılıyor da yerine camili Atakuleli simge konuluyor. Ankara’yı temsil eden bir simge değil o” sözleriyle ifade etti. Yeni simge yapılması halinde buna hangi hallerde karşı çıkmayacağını açıklayan Kumaş, şöyle konuştu:

“Bütün kamuoyunun beğendiği bir simge olursa, Ankara’yı temsil edecek yeterlilikte olursa buna kimse bir şey demez. Kent uzmanları onay vermeli. Ankara’nın tarihine, siyasal gelişimine, ekonomik durumuna uygun bir simge olmalı. Böyle olursa bu kabul edilebilir. Ancak bunu belediyenin yapacağını sanmıyorum. Belediye çok küçük işlerle uğraşıyor. Onların amacı Ankara’ya uygun bir simge yapmak değil, kendi bildiklerini yapmaktır. Para kazanmak amacındalar. Şu iptal edilen simgeye harcanan paralar çok büyük. Bu simgeyi her yere kazıdı, bunlara çizenlere paralar verdi. Onları da dava konusu yaptım ama Yargıtay’ı aşamadım. Belediyenin, iptal edilen simgeyi, otobüs duraklarından, alt-üstgeçitlerden, AŞTİ’den, yani her yerden kaldırması gerekiyor. Belediye çok büyük zarara uğramıştır. O zararın, hesap edilerek, Belediye Başkanı Melih Gökçek’e ödettirilmesi gerekiyor. Çünkü keyfi yaptı bunu.”

‘İçişleri Bakanlığı Gökçek’i koruyor’

Melih Gökçek’ten hesap sorulamadığını ifade eden Kumaş, “Belediye başkanı sorumsuzca hareket etmiştir. İçişleri Bakanlığı onu koruyor. Suç duyurusu işlemlerini yürürlüğe sokmuyor. Benim suç duyurusunda bulunmama İçişleri Bakanlığı’ndan 16 ay sonra yanıt geldi ve soruşturma izni verilmedi. Şimdi de suç duyurusunda bulunsam, 16 ay sonra yanıt gelecek. Melih Gökçek’in sanki dokunulmazlığı var. Milletvekillerinin dokunulmazlığına dahi dokunuyorsunuz ama Melih Gökçek’e dokunulmuyor” diye konuştu. Ankara’nın simgesinin, camili simgeninin iptal edildiği için Hitit Güneşi olduğunu belirten Kumaş, “Mahkeme son simgeyi iptal ettiği için otomatik olarak eskisine dönülmesi gerekiyor. Ulaşım zammında da böyle olmuştu. 2003 sonrasında yapılan zamları mahkeme iptal edince 2003’ün fiyatlarına dönülmüştü. Yani yapılan işlemi yok saydı” dedi. Kumaş, hukuk mücadelesini Ankara’nın bu korsan simgelerden arınması, Belediye Başkanı’nın yargılanması ve zararların Gökçek’e ödettirilmesi durumunda sona ereceğini ifade etti.