Ankapark’taki eğlence ve gokart çadırı kaplamaları ile maskotlarda, poliüretan dolgu malzemesiyle yapılan 0,5 mm’lik ve 1 mm kalındığındaki polyester ve strafor (yanıcı madde) kullanıldığı konusunda uyarıda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, söz konusu ihaleye ilişkin resmi yazılara yanıt vermeyen Büyükşehir Belediyesi’nin yangınla ilgili gösterilerine karşı tespit davası açtı.
Gökçek değil, uzmanlar karar versin
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan , Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankapark’ta pürmüzle yaptığı deneye atıfta bulunarak, “İnsanların hayatının söz konusu olduğu bir durumda, kendi seçtiği malzemeyi ateşe tutarak, deney yoluyla tespit yapılması trajikomiktir. Malzemenin yanıcı olup olmadığına bıraksın da uzmanlar karar versin” dedi.
“İhale ihale takipteyiz”
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“Atatürk Orman Çiftliği arazileri içerisinde yer alan, 2006 yılında 5524 sayılı Kanun kapsamında 10 yıllığına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na intifa hakkı verilmiş olan ve 2016 yılı Haziran ayı itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş olan yetki süresinin yasal olarak dolmasına rağmen içerisinde “Hayvanat Bahçesi” alanı da olan 2 milyon 100 bin metrekarelik alan bakanlar kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edilmiş ve Büyükşehir Belediyesi tarafından tematik bir rekreasyon alanı yapımı iddiasıyla imar plan değişiklikleri yapılmış ve Ankapark’ın uygulamaya geçmesi için bir dizi idari işlem tesis edilmiştir. Alana ilişkin yenileme ilanı edilen Bakanlar Kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planı değişikliği kararlarına odamız tarafından dava açılmıştır. AOÇ’de mahkeme kararları ve Atatürk’ün şartlı bağışa ihlal edilerek yapılan Ankapark’ın ihale süreçlerini teknik malzeme kullanımlarını da yakından takip ediyoruz. Kamu kaynaklarının israf edildiği süreçte büyük bir çoğunluğu yapım-hizmet ve mal alımı ihaleleri oluşturmaktadır ve bununla ilgili kamuoyuna ve meslek odalarına açık bilgi verilmemektedir. Süreci ihale ihale takip edeceğiz.”
Ankapark değil, israfpark
Toplam 2 milyon 100 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Ankapark’ta bin 217 adet oyuncağın yer aldığına ilişkin duyuruyu da hatırlatan Candan, şunları söyledi:
“Yılda en az 10 milyon kişinin ziyaret etmesi hedefiyle, belediye başkanın fantezisi olarak gerçekleştirilen Ankapark projesinde eğlence çadırı, GO-kart çadırı, lazer oyuncak çadırı, devasa büyüklükte imal edilen ve alanda muhtelif sayıda maskotlar polyester kaplamalı oyuncak ve mekanlarla kamu kaynakları israf edilmiştir.Çadır cephe kaplamaları ve büyük boyutlardaki silikon oyuncaklarda polyester kullanıldığı bilgimiz dahilindedir. Her ne kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce teknik şartnamede polyester imalatına ilişkin her şey tariflenmiş gibi gözükse de fiiliyatta çok büyük oranda polyester imalatların model-kalıp- en az 3 mm kalınlığında kabul işlemlerinin gerçekleştirilmediği, model ve kalıp olarak strafor ve poliüreten kullanıldığı, üzerine 0,5-1 mm arasında polyesteri oluşturan CTP malzeme kullanıldığı, dolayısıyla teknik şartnameye aykırı ölçü ve malzemelerin kullanıldığı iddia edilmektedir. Polyester gibi yanıcı ve tehlike bir maddenin yangına ve telafisi güç zararlara yol açma ihtimali söz konusudur. Bu durum gerek çevre sağlığı gerekse halk sağlığı açısından büyük endişe yaratmıştır. Gökçek’in bugüne kadar kente yaptığı özensizlikler, bilim dışı uygulamalar, kişisel fantezi projeleri ve kamu kaynaklarını israf ederek yaptıklarını, parsel parsel sürecini herkes biliyor. Bu nedenle, halkın can güvenliğini düşündüğümüz için, Ankapark’ta kullanılan malzemelerin teknik şartnameye uygun yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi için dava açtık. Bize gelen bilgilere göre kedili havuz 2 milyon liraya mal olmuş, dinazorlu çadır kaç lira açıklasınlar, ihalenin kesin hesapları tarafımıza verilmedi. Orası Ankapark değil, artık israfpark, kamu kaynaklarının belediye başkanın fantezilerine harcandığı bir israf park olarak tarihe geçecektir.”
Candan uzman bilirkişi heyeti tarafından konuya açıklık getirilmesi için mahkemeye başvurduklarını da bildirerek, “Ankapark’taki eğlence ve gokart çadırı kaplamaları ile maskotlarda poliüretan dolgu malzemesiyle yapılan kalındığı 0,5 mm’lik ve 1 mm olan polyester ve strafor kullanılıp kullanılmadığı, Ankapark’taki eğlence ve gokart çadırı kaplamaları ile maskotlarda, oyuncaklarda model ve kalıp olarak strafor ve poliüretan malzemelerin kullanılıp kullanılmadığı, Ankapark alanı içerisinde yapılan tüm çadırların kaplamalarında ve oyuncaklarda kullanılan malzemelerin yangına dayanaklı olup olmadığının, ihale edilerek gerçekleştirilen uygulamaların ihale teknik şartnamelerine uygun tamamlanıp tamamlanmadığının mahkeme tarafından tespit edilmesini istiyoruz” diye konuştu.