Gökçek'in İthal Ağaçları Kurudu



Anakent Belediyesi'nin, binlerce YTL ödeyerek yurtdışından getirdiği ve kentin çeşitli noktalarına diktiği ithal ağaçların birçoğu kurudu. Kuruyan ithal ağaçların kamuya verdiği zararın binlerce YTL'yi bulduğu belirtiliyor. Uzmanların, Anakent Belediyesi'nin başta Almanya ve İtalya olmak üzere çeşitli ülkelerden getirerek, kentin en işlek bulvarları üzerine diktiği ağaçların Türkiye iklimine uyum sağlayamayacağı, hastalık taşıyabileceği ve bu nedenlerle kuruyabileceği yönündeki uyarıları haklı çıktı.

Anakent Belediyesi'nce Esenboğa Yolu üzerine küme küme dikilen leylandi servi ağaçları, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) karşısında yer alan anayolun orta refüjündeki 27 adet batı çınarı ağacı ile bir adet akçaağaç, Beytepe Köprüsü'nün bulunduğu anayolun her iki yanına dikilen sarkık atlas sediri ağaçlarının 188 tanesi Eskişehir Yolu 100. Yıl Köprüsü'nün bulunduğu anayolda 4 adet ıhlamur ağacı, Anıtkabir yolu kenarına dikilen 51 meşe ağacı ile Dö Gol Caddesi üzerine dikilen 53 gürgen ağacı kurudu. Atatürk Bulvarı üzerine 30-40 santimetre aralıklarla dikilen leylandi servi ağaçlarının da ara ara kuruduğu gözleniyor.

Öte yandan Anakent Belediyesi'nce yine binlerce YTL ödenerek yapılan ve işlevi bulunmayan Gökkuşağı Projesi'nin kenarına dikilen 43 adet leylandi servi ağaçlarının 6 tanesinin kuruduğu ve diğer ağaçların da toprak yetersizliği nedeniyle kök salamayacağından büyük bir olasılıkla kuruyacağı belirtiliyor. Anakent Belediyesi'nce Atatürk Bulvarı üzerindeki Kuğulu Kavşakları'nın yapımı sırasında, önceden dikilen 116 adet ıhlamur ağacı da sökülmüştü. Geçen yıl da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın Nokta Durağı ile Kızılay arasında kalan bölümüne dikilen leylandi servi ağaçlarını "kabuklu bit" adı verilen böcekler sarmıştı.

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş , 2005'te, Anakent Belediyesi'nce "Ankara Parkları, Refüjleri, Piknik Alanları, Mezarlıkları Bitkisel, Yapısal, Tesisat, Bakım ve Onarım" işi kapsamında başkentin cadde ve bulvarlarına dikilen ithal ağaçların fiyatlarını öğrenmek üzere Ankara Anakent Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na bir dilekçe göndermişti. Anakent Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nın Demirtaş'ın dilekçesine verdiği yanıtta ithal ağaçların fiyatları şöyle sıralanmıştı: Çınar 879.75 YTL, ıhlamur 286.19 YTL, leylandi servi 370.98 YTL, at kestanesi 287.15 YTL.

Anakent Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, bulvarlara ve orta refüjlere dikilen süs kirazı, sarkık atlas sediri, meşe, gürgen ve akçaağaçların bedellerinin ne olduğunu ise açıklamamıştı.

'Nereye kök salacaklar ?

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, başkentin çeşitli cadde ve bulvarlarına neden ısrarla ithal ağaç dikmek istediğine bir anlam veremediğini belirtti. Demirtaş, "Atatürk Bulvarı üzerine 30-40 santimetre arayla dikilen ve 2005'teki fiyatlara göre tanesi 370.98 YTL'ye alınan leylandi servi ağaçlarının yaşama şansı yok. Aynı sorun ODTÜ'nün karşısında yer alan anayolun orta refüjüne küme halinde dikilen leylandi servi ağaçları için de geçerli. Çünkü bilimsel olarak değerlendirildiğinde, dikilen her ağacın arasında en az bir, iki metre aralık bulunması gerekir ki ağaçlar rahatça köklerini salabilsinler. Orta refüjlarda toprak da yok, bu ağaçlar nasıl ve nereye kök salacaklar? Nasıl büyüyüp gelişecekler?" diye sordu.

Beytepe Köprüsü'nün bulunduğu anayolun her iki yanına dikilen sarkık atlas sediri ağaçlarının 188 tanesinin de kuruduğunu çünkü bu ağaçların dikildiği noktadan metro hattının geçtiğini anlatan Demirtaş, bir kentte belediyece yapılan işlerin mutlaka konunun uzmanlarına danışılması gerektiğini, aksi takdirde bu türlü sorunlarla kamunun zarara uğrayabileceğini dile getirdi. Başkentteki anayolların orta refüjlerine dikilen kesme çimlere de bir anlam veremediğini, çünkü bu çimlerin sürekli su istediğini ancak Ankara'nın su sorununun bulunduğunu söyleyen Demirtaş, orta refüjlere fare kulağı ve küçük çalılıkların dikilmesinin daha uygun olacağını kaydetti.

Demirtaş, "Bugün belediyenin 2005'te verdiği rakamları baz alarak konuşursak, bir çınar ağacının 879.75 YTL. Bazı ağaçların da fiyatlarını bilmiyoruz. Şimdi bulvarlara dikilen onlarca ağaç kuruyor. Kuruyan ağaçları belediyenin bize verdiği rakamlarla çarptığımızda, ortaya binlerce YTL'lik zarar çıkıyor. Dolayısıyla kamu zarara uğruyor. Ankara pekala yerli ağaçlarla süslenebilir. Biz ithal ağaçların özellikle de başkentin iklim koşullarına uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi. Demirtaş ayrıca Anakent Belediyesi'nce Çağdaş Sanatlar Merkezi önüne sıra sıra dikilen ağaçların da yaşama şansı olmadığını söyledi.