Muğla Üniversitesi (MÜ) öğretim üyelerinin Deniz Temiz Turmepa Derneği'nin katkılarıyla Göcek koylarında yaptığı araştırma tamamlandı. MÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balcı ve Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muammer Tuna'nın bir yıl süren araştırması sonucunda, koyların deniz ve karasal kirlenmeden büyük ölçüde etkilendiği belirtilerek, acil çözüm üretilmesi gerektiği vurgulandı.
Raporun, Muğla Çevre İl Müdürlüğü, Deniz temiz Turmepa Derneği ve ilgili belediyelere de gönderildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Balcı, çalışmanın 21 koyda yürütüldüğünü söyledi. Göcek kıyılarının, arıtılmadan denize verilen atıklar nedeniyle hızla kirlendiğine dikkat çeken Balcı, "Bir çok kentimizde olduğu gibi, Muğla'nın Göcek kıyılarında da deniz araçlarından kaynaklanan atık su ve sintine sularıyla kirlilik sınır değerlere yaklaşmış durumdadır. Bu durum, kıyı bölgemizin sürdürülebilirliğini adeta yok etme noktasına getirmektedir" dedi.
Doç. Dr. Muammer Tuna da, kirliliğin sorumluluğunu kimsenin üzerine almadığını kaydetti. Tuna, "Araştırma, örneklem 447 kişiden oluşmuştur. Araştırma yapılan insanlar kıyı ve deniz olmak üzere ikiye ayrıldı. Her iki taraf da birbirini suçluyor. Her ikisine göre de temizliği devlet yapmalı. Bu kaygı verici bir durum. Bu da gösteriyor ki, Göcek'te bir sorun var" diye konuştu.
Raporda, sezon boyunca bir koyda ortalama 50 yatın demirlediği vurgulanarak, bunların atıklarını denize boşaltmalarının engellenmesi istendi.