Göç Süreci Yönetilebildiği Zaman Sorun Olmaktan Çıkar



Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) dün IMF-Dünya Bankası Yıllık toplantılarının ardından 2009 Küresel İnsani Gelişme Raporu'nun tanıtımını yaptı. UNDP Başkan Yardımcısı Olav Kjorven, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, UNDP eski Başkanı ve Brookings Enstitüsü Yöneticisi Kemal Derviş ve KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç'ın katılımıyla yapılan tanıtımda göç sorunu, kadınların dünyada ve Türkiye'de yaşadıkları sorunlar ve hükümetlerin insan göçünü nasıl ele almaları gerektiği konuları üzerinde duruldu.

Olav Kjorven, dünyayı anlamak için göç kavramının iyi algılanması gerektiğini belirtti ve dünyada her 7 kişiden birinin bir yerden bir yere göç ettiğini kaydetti. Kjorven, "Göç yararlıdır ve bir özgürlüktür. İnsan hakları açısından iyidir. Göç çözümlenmesi gereken bir sorun değil yönetilecek bir süreçtir" dedi. Küresel İnsani Gelişme Raporu'nun hükümetlerin ve siyasilerin göçü nasıl avantaja çevirebilecekleri konusunda 6 yönlendirme sunduğunu belirten Kjorven, bu önerileri şöyle sıraladı: "Kalifiye olan ve olmayan göçmenlere yardımcı olmak için yasal göç kanalları oluşturmak, işlem maliyetlerini düşürmek, iki tarafın da yararına çözümler bulmak, göç edilen ülkeye yerleşilmesini kolaylaştırmak, kalkınma stratejilerinde göçün önemli bir yer alması ve göçmenler için temel hakların güvence altına alınması"

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise küresel krizin işsizliği artırdığına ve bunun 2010'da önemli bir kriz olmayı sürdüreceğine dikkat çekti. Türkiye'de 1980-2000 yılları arasına 20 milyon kişinin kırsaldan kente değil kentten kente olduğunu belirten Yılmaz, "Bu süreç bitmedi, tarım ve geleneksel sektörler dönüşüyor. Kadınlar bu süreçte önemli. Kadınlar üretimde kırsalda faal ama kente gelince deneyimleri olmaması işgücüne katılmalarını zorlaştırıyor" dedi.

KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç ise insan hareketleri ve insani gelişme tartışmalarının kadın olmazsa eksik olacağına dikkat çekti, kadın eşitsizliğine vurgu yaptı ve IMF, Dünya Bankası ve hükümetlerin birlikte kadın meselesini ele almaları gerektiğinin altını çizdi.
 
Türkiye kalkınmada 79. sırada

UNDP dün ayrıca yıllık insani gelişme endeksini yayınladı. Raporda Türkiye, yüksek gelir düzeyine rağmen 182 ülke arasında 79. sırada yer aldı. Eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında atılması gereken çok sayıda adım olduğuna dikkat çekilen raporda Türkiye'nin temel insani gelişme göstergelerinde son 7 yılda tutarlı bir şekilde ilerlediği belirtilerek bu süre içinde insan ömrünün 11yıl uzadığı, okur yazar oranının yüzde 23, milli gelirin de yüzde 100 oranında arttığı belirtildi.

Türkiye, kadınların ekonomik ve politik hayata aktif katılımını ölçen Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü (GEM) konusunda ise sınıfta kaldı. Türkiye GEM'e göre dünyada 109 ülke arasında 101. sırada yer alarak sondan 8'inci oldu. Bu da Türkiye'nin cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiği şeklinde yorumlandı.