Gişeler Kalkacak, Trafik Akacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 21 Ocak 2006 günü ilgili bakanların da katılımıyla toplanacak İstanbul zirvesinde ele alınacağını açıkladığı, “köprüden gişesiz geçişi” İstanbul Ticaret Odası ve tüketici dernekleri yıllardır talep ediyordu.

Bu nedenle sivil toplum örgütleri Başkan Topbaş'ın trafiği rahatlatmak için köprü gişelerinin kaldırılması önerisine tam destek verdi. Topbaş'a destek verirken “geç bile kalındı” diyen tüketici derneği başkanları ile “100 YTL vergi getirilecek” diyen sendika başkanının görüşleri şöyle:

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Er: ‘Gişeler kalksın, trafik aksın' sloganıyla eylem yapıp 2003 yılında gişelerin kalkması için dava açtık. Dava halen Danıştay'da görülüyor. Ancak gişeler kaldırılırken İstanbul'da yaşayanlardan salma gibi başkaca bir ücret alınmak istenirse, biz böyle bir ücrete de karşıyız. Tüketicinin trafik sıkışıklığı sebebiyle fazladan harcadığı akaryakıt, zaman ve işgücü kaybı ile köprüden devletin elde ettiği geliri kıyaslarsak; vatandaşın cebinden çıkan toplam paranın köprüde ödediği tutarı katlar. Bu haliyle gişeler astarı yüzünden pahalı hale geldi.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜMER) Başkanı Ömer Keser: Köprü ve şehiriçindeki otoyol gişelerinin kaldırılması fikrini sonuna kadar destekliyoruz. Tek endişemiz 34 plakalı her araca vergi veya salma gibi bir ücret getirilmesi ihtimali. Ek ücret talebine karşıyız. Köprü trafiği Vatan Caddesi'ne kadar her yeri tıkıyor. Gişeler kaldırılırsa trafik rahatlar. Köprüler kendini çoktan amorti etti. Gişelerin kaldırılması için geç bile kalındı.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz: Bundan 5 yıl önce biz köprü gişeleri ile şehiriçindeki otoyol gişelerinin kaldırılmasını teklif etmiştik. Şehiriçindeki bütün ücretli geçiş gişeleri kaldırılıp şehir sınırına çekilmeli. Bu bütün dünyada böyledir. Gişeler kalkarsa İstanbul trafiği büyük ölçüde rahatlar. Ek vergi getirilmesi fikri ise Anayasa'nın yerleşme ve seyahat özgürlüğü fikrine aykırılık teşkil eder.

Bayındır Memur-Sen (gişe memurlarının bağlı olduğu sendika) İstanbul Şube Başkanı Köksal Bilgetekin: Gişeler kalkınca trafiğin rahatlayacağına inanmıyorum. Gişelere yığılma yok. Oluyorsa bu personel yetersizliğindendir. Köprü gişelerinde 65, bürodakilerle birlikte 70 görevli çalışıyor. 17. Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne bağlı gişelerde 490 kişi çalışıyor, 150-200 kişi açık var. Öncelikle bu açık giderilmeli.