Beyoğlu Kapanıyor




İstanbul eğlence hayatının merkezi zor günler geçiriyor. Birbiri ardı sıra açılan işletmeler, gene aynı hızla kapanıyor. Sebep çok: Kapkaç, haraç, kazılar ve Özel Tüketim Vergisi.

'Özel tüketim vergisi ağır'
"Biz burada 20 yıllık bir simgeyiz. Ama şunu da söylemek gerekir, yüksek ÖTV'yi fiyatlarımıza yansıtmamak için fedakârlık yapıyoruz." Zeki Ateş. (Kemancı Bar)

'Yol inşaatı da caydırıyor'
"Hafta içinde gelenler azaldı. Yapılan cadde inşaatı insanlar için çok caydırıcı oldu." Bülent Ortaç. (Asmalımescid Meyhanesi)

Beyoğlu S.O.S veriyor
Bir zamanların Pera'sı Beyoğlu, kapkaç terörü, haraç çeteleri ve sürekli yükselen Özel Tüketim Vergisi nedeniyle kötü günler yaşıyor.

İstanbul'un en eski eğlence merkezlerinden olan ve eğlence sektörüne yönelik iki binden fazla işletmenin bulunduğu Beyoğlu'nda, iş yerleri teker teker el değiştiriyor ya da kapanıyor. Hafta sonları yaklaşık üç milyon kişiyi ağırlayan tarihi bölge, uzun dönem yaya yolu çalışması yüzünden müşterilerinden olurken, şimdi de Beyoğlu esnafı yükselen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oranları yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Ortadireğin eğlence merkezi sayılan Beyoğlu'nda, ilçenin tamamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün görevlendirdiği 750 polis görev alırken, bu sayı gece saatlerinde yarıya düşüyor. Maliye ise denetimlerini en yoğun gün olan cuma ve cumartesi günleri yapıp bu iki günü baz alıyor. Yüksek ÖTV ve 19 kaleme ulaşan vergiler, 2006 yılında eğlence sektörü işletmelerinden yüzde 40'nın el değiştirmesine neden olmuş. BEYDER (Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği) yetkilileri ise iki bine yakın eğlenceye yönelik iş yerinin ortadireğe hizmet vermesi nedeniyle, yüksek vergiyi hizmetlerine yansıtmamak için büyük çaba sarfettiklerini söylüyor. İpek Sokak'taki Çalıntı Bar'ın sahibi Fatoş Çiçek meslekdaşlarıyla ortak duygusunu dile getirirken hayli öfkeli: "Yükselen fiyatlar gençlerin eğlenmesini engelliyor. Bu sektörü yüksek vergilerle cezalandırıp yok etmeye çalışıyorlar."

'Burada Fiyat Yükseltemezsiniz'
Eğlence mekânı sahiplerinin kurdukları Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği'nin Başkanı Kadir Albaş, dernek olarak sekiz bölgeye bölündüklerini ve her bölümün başında bir yetkili olduğunu belirtiyor. Ve ardından devletin kurumlarının kendilerine ilgi göstermediğinden dem vuruyor: "Biz daha önce yaşadığımız güvenlik problemleri nedeniyle Cumhurbaşkanı'ndan İç İşleri Bakanı'na kadar bir çok kuruma burada emniyet personelinin yetersiz olduğunu yazdık. Kimseden cevap gelmedi. Daha sonra haraç çeteleri çıktı ve bölgeyi haraca bağlamaya çalıştı. Bunun yanında bir de kapkaç sorunu vardı. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Ali Gedik ve Hakan Şirin personeli ile bunları temizledi. Şimde ise en büyük sorunumuz yüksek ÖTV ile dükkânların iş yapamaması." Beyoğlu'nun ortadireğe hitap ettiğini söyleyen Albaş, şöyle devam ediyor: "Biz öğrenciye, memura hizmet eden bir bölgeyiz. Burada sahilde olduğu gibi yüksek fiyatla hizmet veremezsiniz. Siftah yapmadan kapanan dükkânlar var. Bir yıl içinde işyerlerinden yarısına yakını el değiştirdi. Bir senedir süren yol çalışması da müşteriyi etkiledi."

Güvenlik Yetersiz
İki bine yakın eğlence mekânı sahibiyle bir güvenlik projesi geliştiren Albaş, Beyoğlu'nun yoğunluk yaşanan eğlence ve alışveriş merkezlerinde özel güvenlik ekipleri oluşturmayı düşünüyor. Bazı dükkân sahiplerinin haraç çetelerine karşı açtıkları davalar hâlâ sürerken, semt sakinleri ise buranın kamuoyunda tehlikeli bir yermiş gibi gösterilmesinden çok rahatsız. İstiklal Caddesi'nde kısa bir gezintiye çıkıldığında çok sayıda dükkânın vitrininde 'Devren kiralık' veya 'satılık işyeri' ilanıyla karşılaşmak mümkün. Doların yükselmesiyle işyerleri tek tek kapanıyor. Beyoğlun'da ara sokakta bulunan en küçük eğlence işyeri bile iki bin dolardan kiraya verilirken, İstiklal Caddesi üzerinde kira fiyatları 20 bin ile 40 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Hasan ERŞAN-Murat KEKLİKÇİ /MERKEZ