Efes'te 2006 Çalışmaları Başladı



İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti'nde 110 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 2006 yılı çalışmaları başladı. Bu yıl, Ödemiş ve Kuşadası arasındaki bölgede kültür varlıklarının yerleri belirlenecek ve detaylı olarak belgelenecek.

Efes Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Friedrich Krinzinger, bu yıl Selçuk Belediyesi ile işbirliği içinde yoğun bir şekilde çalışacaklarını söyledi. 20 ayrı yerde arazi faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini belirten Krinzinger, ''bu yıl gerçekten çok yoğun bir çalışma dönemine girdik. Bu çalışmalar kapsamında Efes çevresi kültür envanteri ve yüzey araştırması yapılacak'' dedi.

Tetragonos Agora'daki bilimsel çalışmaların tamamlandığını ve kitap olarak yayına hazırlandığını da açıklayan Krinzinger, arkaik Artemisyon ile ilgili yayın hazırlıklarının da sürdüğünü belirtti.

Efes kazılarında sürdürülen diğer projenin de Ayasuluk olduğunu belirten Prof. Dr. Friedrich Krinzinger, proje kapsamında Selçuk'taki beylikler dönemine ait üç Türk hamamında kazı ve restorasyon çalışmalarının 2000 yılından bu yana yoğun olarak devam ettiğini söyledi. Krinzinger, Efes'teki diğer yapılardan Aşk Evi, Vedius Gymnasium ve Devlet Agorası'ndaki Laecanius Çeşmesi'nin düzenleme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Prof. Dr.Friedrich Krinzinger, Bizans Sarayı'nın bilimsel çalışmalarının yanında Paulus Mağarası'ndaki duvar resminin restorasyonunun bu yıl da devam edeceğini açıkladı. Efes Magnesia Kapısı'nda yürütülen faaliyetlere de değinen Krinzinger, kapı geçişinde sondajlar yapılacağını, Kuretler caddesinde geçtiğimiz ay başlatılan kazı ve sağlamlaştırılma çalışmalarının sürdürüleceğini anlattı.

243 kişilik bilimsel heyet
Bu yıl Efes'te toplam 243 kişilik bilimsel heyetin gerçekleştireceği çalışmalarda, 80 kişi görev alacak. Antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında önemli rol oynadı.

İlk kuruluşu milattan önce 6 bin yıllarında Neolitik dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar uzandığı bilinen Antik Efes Kenti'nde son yıllarda yapılan kazılarda, çevresindeki höyükler ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde, Tunç çağları ve Hititlere ait yerleşimler saptandı.

Liman kenti Efes, milattan önce 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşındı. Bugün gezilen Efes ise Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından milattan önce 300 yıllarında kuruldu. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200 bin nüfusa sahip oldu.

Bizans çağında tekrar yer değiştiren Efes, ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne yerleşti. 1330 yılında Türkler tarafından alınan ve Aydınoğulları'nın merkezi olan Ayasuluk, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra Selçuk adını aldı.

Antik kentteki ilk arkeolojik kazılar, British Museum adına J.T. Wood tarafından 1869 yılında başladı. Wood'un ünlü Artemis Tapınağı'nı bulmaya yönelik bu çalışmalarına, 1904 yılından sonra D.G. Hogarth devam etti. Bugün de çalışmalarını sürdüren Avusturyalıların Efes'teki kazıları, ilk olarak 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatıldı. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında kesintiye uğrayan çalışmaları, 1954 yılından bu yana aralıksız sürüyor.

Efes'te Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün çalışmalarının yanı sıra 1954 yılından itibaren Efes Müzesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı adına kazı, restorasyon ve düzenleme çalışmalarını sürdürüyor.

Efes Müzesi koleksiyonlarında 50 bin eser bulunuyor.