Geleneksel Ofisler Gelecekte de Varlığını Sürdürebilecek mi?



Y jenerasyonuna ilişkin son raporunda, "Nüfusun giderek azalması ve özellikle de uzaktan çalışma kavramının yaygınlaşması gibi alternatif çalışma alanı stratejilerinin (AÇS) artmasıyla geleneksel ofisler ömrünü tamamlamakta mı?" sorusundan yola çıkarak ofis talebini ele alan Colliers International, çalışma alanlarının geleceğini ve alan planlamasını değerlendirdi. Araştırmaya göre Colliers, ofis talebinin 2030'da bugünkü seviyesine yakın bir düzeyde olacağını öngörüyor. Bu öngörünün temel sebebi ise kurumsal ofislerde çalışanların talep etmekte oldukları birarada çalışılabilecek esnek bir ortam ile daha ferah kişisel çalışma alanlarına duyulan ihtiyaç. Bu talep, azalan nüfus ile yaygınlaşan esnek/uzaktan çalışma alternatifinin dengelenmesi amacıyla ofis çalışanı başına ihtiyaç duyulan alan miktarının artmasıyla sonuçlanacak.

"Genel olarak bakıldığında, ofis alanlarında çalışan personel sayısında yaşanacak düşüşe rağmen, geleneksel ofis için ihtiyaç duyulan alan miktarında önümüzdeki 15-20 yıllık sürede önemli bir değişiklik (düşüş) yaşanacağını düşünmüyoruz" diyen raporun yazarı Colliers International Araştırma Departmanı Direktörü Damian Harrington'un konuya ilişkin yorumları şu şekilde:

Ofis alanının kullanımı ve yapılandırması konusunda önemli bir değişiklik yaşanacak

“Ancak, ofis alanının kullanımı ve yapılandırması konusunda önemli bir değişikliğin yaşanacağı aşikâr. Kira giderlerinin düşürülmesine yönelik düşünüldüğünde, bir yandan önemli pozisyonlardaki çalışanları memnun etmek, motive etmek, üretken kılmak ve işyerine gelmeye teşvik etmek; diğer yandan da sabit kira giderini kısmak amacıyla teknolojinin ve diğer esnek ofis çözümlerinin kullanımı konusunda artan bir ihtiyaç oluşacaktır. İstihdam piyasalarında giderek artan rekabet karşısında doğru çalışma alanı stratejisine sahip olmak, şirketlerin gelecekteki başarısında çok önemli bir rol oynayacaktır. Geliştiriciler ve mal sahipleri açısından bakıldığında ise, değişen düzen ve ihtiyaçlara cevap verebilen ve kiracılar ile yatırımcıların günümüzde talep ettiği sürdürülebilir bina çözümlerini barındıran doğru tipte alanlara sahip olmak, başarılı bir ofis portföyü için esas teşkil edecektir. Yalnızca şirketlerin değil, çalışanların da talebi bu yöndedir”.

Colliers International tarafından hazırlanan 'Ofis Tasarımının Geleceği ve Alan Planlama' isimli raporda yer alan diğer önemli bulgular ise şöyle:

* Şirketler açısından bakıldığında, alternatif çalışma alanı stratejilerinin (AÇS) uygulanmasının temel nedenleri; alan optimizasyonu (yüzde 79) ve maliyet tasarrufudur (yüzde 74).

* Çalışanlar açısından bakıldığında, evden çalışma (yüzde 89) ve hazır ofisler (yüzde 82) AÇS gereksinimlerinin en başında yer almaktadır. 

* International Data Corporation'a göre, 2010 yılı itibariyle bir milyarı aşan mobil çalışan sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde yılda yüzde 6 oranında artması beklenmektedir.

* Her geçen gün büyümekte olan uzaktan çalışma trendi, bilgi-işlem depolama ve yönetimi hizmetlerinin giderek daha fazla dış kaynaklardan tedarik edilmesiyle, sipariş üzerine çalışan veri merkezlerine olan talebin artmasına yardımcı olacaktır.