"Geleceğin Yapı Malzemesi, Negatif Karbon Ayakizine Sahip Tek Malzeme Olan Ahşap"



Prof. Dr. Mimar Pekka Heikkinen’in, Finlandiya ahşap mimarisi ve Aalto Üniversitesi Ahşap Programı'na ilişkin bilgiler aktardığı konferansının ardından, programda eğitim gören öğrenciler tarafından üretilen işlerin yer aldığı sergi ziyarete açıldı. “Ahşap Mimari Sergisi”, 1 Nisan'a dek YEM'de görülebilir.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ile Finlandiya Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen “Ahşap Mimari Sergisi”, Aalto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Pekka Heikkinen'in 8 Mart 2011 Salı akşamı YEM'de gerçekleşen “Yaparak Öğrenmek - Finlandiya Mimarisinin Doğuşu” başlıklı konferansının ardından ziyarete açıldı.



YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, konferansta yaptığı açılış konuşmasında, ahşabın nitelikli olarak nasıl kullanılabileceğinin güzel örneklerini sunan bu ilginç sergi için organizasyonda emeği geçen firma ve kuruluşlara teşekkür etti.

8 Mart'ın YEM için önemli bir gün olduğunu hatırlatan Hasol, "Bugün 43. kuruluş yıldönümünü kutlayan YEM, 8 Mart 1968 akşamı, daimi bir sergi ile kapılarını ilk kez açmıştı" dedi.



Hasol'un ardından söz alan Finlandiya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Mervi Nousiainen de Türkçe yaptığı konuşmasında, “Ahşap Mimari Sergisi”ne İstanbul'da şahit olmanın büyük bir mutluluk olduğunu belirterek, etkinliği gerçekleşmesine katkıda bulunanlara teşekkür ederek, YEM'in 43. yıldönümünü kutladı.

Finlandiya'nın %70'inin ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çeken Nousiainen, ağaçlarla iç içe yaşayan Finlandiyalıların, mobilyaların yanı sıra tamamı ahşaptan yapılma kentlere de imza attığını sözlerine ekledi. Türkiye'nin de zengin bir ahşap yapı geleneğine sahip olduğunu ifade eden Nousiainen, bunun en güzel örneğinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu olduğunu söyledi. Mervi Nousiainen, YEM'e ve etkinliğin sponsorluğunu üstlenen firmalara teşekkür ederek sözü Prof. Dr. Pekka Heikkinen'e bıraktı.

Ahşap geleneksel bir malzeme ama "geleceği" parlak



Ahşabın, Finlandiya için en ekonomik malzeme seçimi olduğunu belirten Pekka Heikkinen, ülkelerindeki müstakil evlerin % 80'inin ahşap olduğunu not düştü. Bugün artık yapı teknolojisindeki gelişmeler ile küçük evlerin yanı sıra, 8 katlı yapıların dahi ahşap strüktür ile inşa edilebildiğini söyleyen Heikkinen, "Modern bir yapı malzemesi olmamasına rağmen ahşabı, geleceğin malzemesi olarak görüyorum" dedi ve iddiasını şu gerekçelere dayandırdı:

Yanması halinde etrafa en az toksik gaz yayan malzeme olan ahşap; güvenli, dayanıklı, sürdürülebilir yapısı ve gürültü kontrolü ile diğer yapı malzemeleri arasında fark yaratıyor.

Günümüz tekonolojisi sayesinde projelerin dilenen şekilde hayata geçirilmesi mümkünken, ahşabın tercih edilmesi belli bir "duruş"a işaret ediyor.

Ahşap mimarisini "inovasyon", ahşap yapıyı ise "bilgi birikimi" ile ilişkilendiren Pekka Heikkinen, ahşap kullanımının başlıca üç nedenini ise şöyle sıraladı:

- geleceğin yapısı (enerji verimli, sürdürülebilir yapılar)
- eski ahşap yapıların onarımı
- ahşap yüzey teknolojisindeki gelişimler (dayanıklı, onarılabilir ahşapların gelişimi)

Heikkinen, Finlandiya'da mimarisinde yoğun olarak kullanılan ahşabın avantajlarına ilişkin girizgahının ardından, serginin oluşmasını sağlayan Aalto Üniversitesi Ahşap Programı'na ilişkin bilgiler verdi. Ahşabın doğal ortamdaki gelişim evrelerine birebir şahit olan Ahşap Programı öğrencileri, malzemenin endüstriyel ortamda işlenmesi hakkında da bilgi ediniyor. Finlandiya ahşabına dair teorik bilgiler ile beslenen öğrenciler, 12-20 kişilik ekipler oluşturarak, inovatif ve akılcı öneriler getiren tasarımlarını geliştiriyorlar. Tasarım aşamasının ardından uygulamada, malzemenin verdiği yanıtı doğrudan deneyimleyen Ahşap Programı öğrencileri için en önemli noktanın ise "ekip çalışmasını öğrenmek" olduğunu vurguluyor Pekka Heikkinen.



Kurulduğu 1994 yılından bu yana 32 ülkeden öğrencinin eğitim gördüğü program kapsamında 28 projenin inşa edildiğini öğreniyoruz. Bu projelerin neredeyse tamamını YEM'deki sergide görmek mümkün.

Her yıl yeni bir proje üzerine çalışmanın "yeniliklere karşı farkındalık" sağladığını belirten Prof. Dr. Heikkinen, "inceleyerek öğrenmenin" programın önemli unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Heikkinen, sunumunun geri kalanını ise ahşap mimariye ilişkin öngörüleri ile sürdürdü.



Neden ille de ahşap?

Ahşabın, karbon ayakizi negatif değerlere tekabül eden tek yapı malzemesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pekka Heikkinen, ahşap evin % 75'inin geri dönüşümlü malzemeye dayandığının altını çizdi. Önümüzdeki dönemde masif ahşap kullanımının artacağını öngören Heikkinen, ahşabın en iyi şekilde kullanılmasının ise ciddi bir mimari beceri gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Etkinlik, konferansı takip eden sergi açılışı ile sona erdi.