Hükümet ek kaynak için gecekondu affı getirmenin yanı sıra, tahsis taahhütnamelerine uymayan turistik ve benzeri tesislerin sahiplerini de kurtarıyor. Hazine ve orman arazileri geri alınmayacak.
Hükümet yeni kaynak arayışı çerçevesinde Hazine gayrimenkullerinin satışına kolaylık getirirken, gecekondular ile yasa gereği geri alınması gereken turizm tesislerine af öngördü. Sit alanlarına belli oranda yapılaşma izni gelirken, belediyelerin gelirleri de artıyor. Trafik cezaları da artık kredi kartıyla ödenebilecek.
'Çeşitli kanunlarda ve Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı' dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı ile öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:
Satışa kolaylık: Değer Tespit ve İhale Komisyonları kaldırılıyor. Bir kamu kuruluşuna tahsisli olduğu halde, tahsis amacına uygun olarak kullanılmayan atıl durumdaki Hazine taşınmazlarının satışı Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılacak.
Çeşitli nedenlerle kişilerle hisseli hale gelmiş ve en fazla yüzde 40'ı Hazine'ye ait taşınmazlar, hissedarlara rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak.
Taksit yetkisi Maliye'de Taksitli satış: Hazine taşınmazlarının daha kolay satılabilmesi için faizsiz taksitli satış olanağı getiriliyor. Taksite esas bedel, taksit süresi ve taksit sayısını Maliye Bakanlığı belirleyecek. Yatırıma teşvik: Hazine'ye ait taşınmazlar en az 100 milyon dolarlık
yatırım yapılması koşuluyla küçük sanayi siteleri, organize hayvancılık ve besicilik bölgeleri, borsa, serbest bölge, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi ve toplu konut üretimine yönelik olarak doğrudan satılabilecek. Kooperatiflere kolaylık: Hazine arazileri konut yapılmak koşuluyla rayiç bedel üzerinden konut kooperatiflerine ve kooperatif birliklerine ihaleyle satılabilecek. Belediyeye pay: Belediyelere Hazine'ye ait bütün taşınmaz satış gelirlerinden pay verilecek. Gecekondu Kanunu'na göre oluşturulan fona da satış gelirinin yüzde 10'u aktarılacak. Mücavir alan dışındaki köylerde yapılan taşınmaz satış gelirlerinden de ilgili köy tüzelkişiliğine pay verilecek. Gecekonduya af: 31 Aralık 2000 tarihinden önce üzerinde yapılanma olan Hazine'ye ait taşınmazlar, öncelikle yapı sahipleri ile kanuni temsilcilerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilecek. Taksitle satışa esas olan bedel ile taksit süresi ve sayısı belediyelerce belirlenecek. Altı ay içinde satın alınmayan veya üzerinde yapılanma olmayan taşınmazlar genel hükümlere göre belediyece satılabilecek. Üç yıl içinde belediyece satılmayan taşınmazlar ise Hazine adına resen tescil edilecek.
Turizm tesislerine af: Orman ve Hazine arazileri üzerinde kurulan ancak, yatırımcısının tahsis sözleşmesine aykırı davranışı nedeniyle geri alınması gereken turizm tesisleri ile benzeri durumdaki tersaneler için af geliyor. Kesin izin ve kesin tahsis taahhütnamelerine aykırı davrananlar aleyhine açılan davalardan, proje maliyetinin yüzde 3'ünü, dava masraflarını ödemeleri ve yeni sözleşme yapmaları koşuluyla vazgeçilecek. Henüz dava açılmayanlar hakkında dava açılmayacak. Tuzla'daki Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde bulunan, kamu arazisi tahsisi alarak tersane kuranlardan, sözleşmeye aykırı davrandıkları için haklarında dava açılanlar da taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 1'ini, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ödemeleri ve yeni sözleşme yapmayı kabul etmeleri koşuluyla kurtulacaklar.
Çiftçiler sevinecek
Sit alanlarına inşaat izni: Üzerinde kesin inşaat yasağı bulunan birinci derecede doğal sit alanlarına, taşınmazın toplam yüzölçümünün yüzde 6'sını geçmemek üzere inşaat izni verilecek.
Yabancılara satış yasağı kalkıyor: Yabancı uyruklu gerçek kişiler ve ticaret şirketleri Türkiye'de 30 hektara kadar taşınmaz sahibi olabilecekler. Bu büyüklüğün üzerinde taşınmaz edinebilmeleri ise Bakanlar Kurulu'nun vereceği izne tabi olacak.
Tarım arazileri: Köy veya beldelerdeki Hazine'ye ait tarım arazileri kullanıcılarına doğrudan satılabilecek. Yararlanacaklara yeniden müracaat imkânı tanınacak ve taksitli satışlarda faiz uygulanmayacak. Satın alan kişiler bu arazileri 10 yıl süre ile tarım dışı amaçlarla kullanamayacak.
Yetki devri: Taş, çakıl, kum ve toprak ocaklarının kiralama yetkisi Maliye Bakanlığı'ndan alınarak belediye ve il özel idarelerine; su ürünü üretim alanları ile kaynak sularının kiralama yetkisi de il özel idarelerine verilecek.
Kredi kartıyla ödeme: Trafik para cezaları kredi kartı ile ödenebilecek. Kredi kartlarıyla yapılacak ceza tahsilatın saymanlık hesaplarına aktarılma süresi ile uygulamaya ilişkin kuralları ise Maliye Bakanlığı belirleyecek.