'Gebze Bilişim Vadisi Rant Vadisi Oldu'



Türkiye'de uzun süredir konuşulan Bilişim Vadisi'nin temeli, geçtiğimiz hafta Bakan Fikri Işık ve il potokolünün katılımıyla Gebze Muallimköy'de atıldı. 1.25 milyon metrekaresi Ar-Ge ofis alanı için ayrılan yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerine kurulacak bilim Vadisi'nin Türkiye'nin bilişim üssü olacağı, akademinin, sanayinin, girişimcilerin, fikir üretiminin, akıl ve alın terinin buluşacağı burada buluşacağı belirtildi.

Halen MHP Kocaeli milletvekili olan ve partisinin 2'nci sıradan yeniden aday gösterdiği Lütfü Türkkan ise bu konuda yaptığı yazılı açıklamada, "Gebze Bilişim Vadisi Rant Vadisi oldu" diyerek buradaki inşaat emsalinin 10 kat yükseltildiğini, kimliksiz binaların tasarlandığını öne sürdü. Burada daha önce 30 milyon dolar harcanan ödüllü yapıların kullanılmadan yıkıldığını da ileri süren Türkkan, "Burası 2012 yılında Avrupa'nın en iyi kamu hizmet tesisi seçilmişti. Genel yerleşim planı ve 5 binası tasarlanan, 2 binası inşa edilerek hizmete verilen, 3 binasının yapımına başlanan TC Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Muallimköy Yerleşkesi Bilişim Vadisi'ne dönüştürülüyor. Yaklaşık 12 yıl önce Gebze Yüksek teknoloji Enstitüsü (GYTE) Çayırova'daki eski yerine dönmüş ve 50 Milyon Dolar harcanan yerleşke kendi haline terk edilmişti. GYTE’nin adı Gebze Teknik Üniversitesi olarak değiştirildi. Ancak daha önce yapılan binalar daha kullanılmadan yok ediliyor. İzmit Körfezi'nden TEM’e yükselen 3 milyon 800 bin metrekarelik yerleşke arsasının hemen doğusunda İzmit Körfez Köprüsü ve İzmir Otoyolu Kavşağı yer alıyor. Böylece bu kesim İstanbul-Ankara-İzmir akslarında Türkiye'nin kavşağı haline geliyor. Yerleşkenin batısında TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi ve TEV'in İleri Zekalılar Okulu bulunuyor.Bu binalara daha önce yaklaşık 30 milyon dolar harcandı. Proje birçok ödül ve övgü aldı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan buranın, San Fransisco’nun güneyindeki Silikon Vadisi'nden esinlenilerek Türkiye'nin Bilişim Vadisi yapılmasını emretti. Yeni hazırlanan projelerde yoğunluk 10 kat artırıldı ve kimliksiz bir beton mimarisi ortaya kondu. Proje bu şekilde sürdürülürse 30 milyon dolar harcanan mimari yapıtlar daha kullanılamadan yıkılacak" dedi.

Türkkan açıklamasında, "Bu projeye 10 yıl emek ve çok para harcandı. Mevcut yapılar yeni proje ile entegre edilebilirdi. Aslında alan çok büyük, 3 milyon metrekarelik sahada gelip mevcut 3 binanın üstüne çökmek tam bir mimari soykırımdır. Kamu yararının tam tersine hareket edilmektedir. Orijinal Master Plan yok sayılarak hazırlanan ve TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onanan yeni imar planı çağdaş şehircilik ilke ve prensipleri dikkate alınmamış, kamu yararı gözetilmemiştir" dedi.