Geberit Türkiye Genel Müdürü Ufuk Algıer: “İş Yapış Modellerimizde Değişiklikler Oldu”



Koronavirüs salgını ve salgının yayılımını önlemek için alınan tedbirlerin yapı sektörüne etkilerini sektör temsilcilerine sorduk. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Geberit Türkiye Genel Müdürü Ufuk Algıer, Geberitin global bir marka olduğunu ve finansal gücünün avantajıyla üretiminin şu süreçte durmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Üretim faaliyetlerimizin akışında bir değişim yok. Yalnızca pandeminin insan sağlığı üzerindeki risklerini bertaraf etmek üzere iş yapış modellerimizde bir takım değişiklikler oldu. Daha dijital bir platform üzerinden organize oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Koronavirüs salgını ve salgın önlemleri şirketinizi nasıl etkiledi?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen ve tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle maalesef ülke olarak bu salgına odaklanmış durumdayız.  Bir yandan kişisel ve toplumsal olarak sağlıkla ilgili kritik bir süreç yaşarken, bir yandan da Geberit olarak bu zorlu sürecin içerisinde yeni bir düzen oluşturmaya çalışıyoruz. Koronavirüs ile etkin mücadele kapsamında dünya genelinde çok sayıda kurum ve kuruluş evden çalışma kararı aldı. Biz de alınması gereken önlemlerin geleceğimizi şekillendireceğinin farkındalığıyla ve yetkililerimizin önerilerini dikkate alarak 16 Mart itibariyle evden çalışma sistemine geçiş yaptık.  Elbette ki bu süreçte önceliğimiz sağlık; fakat ülke ekonomisinin akışını sürdürebilmesi için kurumsal sorumluluklarımız gereği iş süreçlerimizi titizlikle, aksatmadan yönetmeye devam ediyoruz. İş akışımız ofisteki şekliyle devam ediyor. Telefonlarımız sürekli açık bulunuyor. Toplantılar belirli periyotlarla online olarak gerçekleştiriyor.  Öte yandan her departmanda online eğitimler yürütülerek iç iletişim kuvvetlendiriliyor.

Ticari faaliyetler ve üretim faaliyetleriniz ne durumda?

Geberit global bir markadır ve finansal gücünün avantajıyla üretiminin şu süreçte durması söz konusu değildir. Üretim faaliyetlerimizin akışında bir değişim yok. Yalnızca pandeminin insan sağlığı üzerindeki risklerini bertaraf etmek üzere iş yapış modellerimizde bir takım değişiklikler oldu. Daha dijital bir platform üzerinden organize oluyoruz.

Çalışan sağlığı ile ilgili ne gibi tedbirler alıyorsunuz? Sizin alınmasını önerdiğiniz tedbirler neler?

Yetkili servisler ürün bakımı ya da montajı için hizmet verdiğinde sağlık önlemlerini maksimum düzeyde tutuyoruz. Öncelikle şunu söylemek isteriz ki çalışanlarımızı tedbirler konusunda bilgilendiriliyor, gelişmeleri takip edilerek sürekli güncel bilgileri aktarıyoruz. Çağrı merkezi yönlendirmelerinde ve direkt arayan müşterilerimizden 14 gün içerisinde yurtdışı seyahati yapıp yapmadıklarını öğreniyoruz. Müşterilere gidildiğinde maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanların çalışanlarımızın yanında bulunduruluyor ve kullanılması sağlanıyor.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Salgının ve dolayısıyla salgına yönelik tedbirlerin uzaması/artması durumunda sektörün nasıl etkileneceğini, hem çalışan sağlığı hem de ticari ve üretim faaliyetleri açısından ne gibi ekstra tedbirler alınabileceğini öngörüyorsunuz?

Daha önce de belirttiğim gibi kısa ya da uzun vadede Geberit’in ekonomik anlamda süreçten negatif etkilenmesini öngörmüyoruz. Bununla birlikte, sosyal mesafe kuralları ve sosyal izolasyon gereği Türkiye’de sektör genel anlamda süreçten etkilenecektir. Çalışan sağlığı önceliktir, zira kaybedilen insan kaynağını tekrar elde etmek oldukça zordur. Bu anlamda tüm firmaların bu öncelikle operasyonel kararlarını alacağını biliyoruz. Bunun getirisi olarak da daralmaların meydana gelmesini sürecin akışı içerisinde olağan görüyoruz. Elbette en az hasarla sürecin sona ermesi ve ekonomik refahın en kısa sürede elde edilmesi en büyük temennimiz.

Salgın sonrası ekonominin, ticari faaliyetlerinizin ve sektörün normale dönüş süreci ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?

Salgın sürecinde proje tarafında hafif yavaşlama oldu ama şantiyelerin çoğu çalışmaya devam ediyor ve perakende tarafında işler iyi gidiyor diyebiliriz. İsviçre ile sürekli süreci takip ediyoruz. İsviçre Mayıs ayında ulusal toplantılar, etkinlikler, eğitimler ile ilgili kısıtlamaları kaldırarak normal sürece geçişi başlatacak. Tabi bu normalleşme sürecinde de uluslararası seyahat kısıtlı olacak ve sosyal mesafe kurallarına, hijyen önlemlerine uyulması devam edecek. Türkiye’de ise 11 Mayıs’tan itibaren ofiste çalışmalar başlayacak. Kademeli olarak ofis sürecine geçiş yapıyoruz. Çalışanların ofise gelişlerini her katta günlere böldük. Herkes aynı günlerde ofise gelmeyecek sosyal mesafe kurallarını uygulamaya devam edeceğiz.  Bayi ziyaretleri ve şantiye ziyaretleri ise yine sosyal mesafe ve hijyen önlemleri alınarak devam edecek. Normalleşme sürecinde de tedbirleri uygulayarak kademeli bir geçiş sağlayacağız.