Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uzun yıllardır yapamadığını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yapacağını duyurmuştu. Anadolu Arkeoloji Enstitüsü için Avrupa Birliği'nden 10 milyon Euro destek alındı. Başkan Fatma Şahin ise arkeologları Gaziantep'te toplayarak enstitü müjdesini açıklamıştı. Fakat üzerinden neredeyse tam bir yıl geçti. Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, onca bilim insanı toplandı tüm gazetelere o gün büyük bir gösterişle bu işin olacağı anlatıldı.
Başta Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Işın Yalçınkaya, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay gibi hemen herkes oradaydı. Yıllardır kurulması gündemde olan ama bir türlü başarılamayan Türk Arkeoloji Enstitüsü kuruluyordu. AB’den de 10 milyon Euro kaynak bulunmuştu.
O gün toplantı sonrasında akla gelen ilk sorunlardan biri enstitünün bir belediye bünyesinde oluşmasıydı. Bu ülke bütününe yönelik değil belki bölgesel nitelikte olabilirdi. Ancak bu sorun Fatma Şahin’e sorulduğunda verdiği cevap hepimizi umutlandırdı. Şahin, açık açık kendisinin arkeolojiden anlamadığını ve bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yapacaklarını, kendisinin sadece bu işe ön ayak olduğunu’’ söyledi. Doğrusu da buydu. Çünkü Türkiye’de kazı yapma yetkisi, denetleme ve izin verme yetkileri yasa ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmişti. Bunun belediye bünyesinde bir enstitü olmasına ne imkan ne de yasa vardı. Belki enstitü ile ilgili yeni bir yasa çıkarılabilirdi. Buranın bir bilim yuvası olması için üniversiteler ile işbirliği yapılabilirdi. Ama bu konuda bir arpa boyu yol alınmadı.
Toplantı sonucunda 3 ay içinde tüm kazı başkanlarının da katılacağı bir arama konferansı düzenlenmesine karar verildi. Arama konferansında enstitünün yönetim biçiminden, yönetmeliklerine ve çalışma yöntemine kadar tüm ayrıntılar belirlenecek, Alman, Amerikan, Avusturya arkeoloji enstitüleri gezilecek ve fikir alış verişinde bulunulacaktı. Tam bir yıl geçti. Arkeoloji Enstitüsü’nden hiç haber yok. Gaziantep Belediyesi kuru bir bina tahsisinde bulundu. Gazi Kültür Merkezi adıyla hizmet veren tarihi Kendirli Kilisesi Enstitü binası olarak ayrıldı. Ancak arama konferansları yapılmadığı gibi enstitü ile ilgili hem kamuoyuna hem bilim insanlarına bir açıklamada da bulunulmadı. Seçimlere 3 ay kala yapılan bu gövde gösterisi bir seçim vaadi nitelendirilmelerine neden oldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye yetkilileri enstitü ile ilgili topu Kültür ve Turizm Bakanlığına attı. Bakanlığın bu işi savsakladığından yakındı. Bakanlık kaynakları ise kendilerine enstitü ile ilgili bilgi verilmediğini belirtiyor. Onlarda o günkü gövde gösterisi toplantıdaki bilgilerden başka yeni bir gelişmeden habersiz olduklarını söylüyorlar. Mevcut hali hazırdaki yasalarla enstitünün kurulabilmesine imkan olmadığından dem vuruluyor.