İstanbul'da Konut Alıyor Anadolu'da Kirasını Yiyor
İstanbul'daki kira ve konut fiyatlarındaki artış, Anadolu'nun farklı illerinde yaşayan tasarruf sahiplerinin iştahını kabarttı. Anadolu'dan çok sayıda yatırımcı, İstanbul'dan konut alıyor. Konut açığı, arsa sıkıntı ve arzdaki yetersizlik nedeniyle İstanbul'da artan gayrimenkul ve kira fiyatları Türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşayan zenginlerin de iştahı kabarttı.
Enflasyon ve faiz oranlarının düşmesi, döviz kurlarının yatay seyretmesi ile en gözde yatırım araçlarından biri haline gelen gayrimenkul sektöründe talebin büyük bölümünün de yatırım amaçlı olduğu belirtildi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki kira geliri ve konutların reel getirisinin iştah kabarttığı için elinde parası olan herekesin konuta yöneldiğini söyledi.
Amaç Kira Geliri
Özellikle İstanbul'da konut açığının büyüdüğünü ifade eden Ateş, "Şu anda Anadolu'da oturduğu halde (İstanbul'da gayrimenkul para ediyor, kira gelirleri yüksek) diye İstanbul'dan konut alanlar var. Bunların sayısı oldukça fazla" dedi. Anadolu'dan birçok yatırımcı grubun İstanbul'a gelerek kira geliri elde edecek konut veya işyerleri satın aldıklarını bildiren Ateş, "Başka gelir elde edecekleri yerler kalmadı çünkü insanların. Faizler düştü, Borsa riskli" diye konuştu. Konut fiyatların artışının bir nedeninin ani talep olduğunu belirten Ateş, "İstanbul'da 1 konuta 50 kişi talip oldu. Kendi oturduğu daireyi satıp kiraya çıkanlar, aldığı parayla yeni konut projelerine girenler var" dedi.
Satılan konutun üçte biri İstanbul'da
Emlak ve gayrimenkul sektörünün altın çağını yaşadığı 2005 yılının ilk 9 ayında, 15 büyük ilde yapılan konut satışlarının 3'te birine yakını İstanbul'da gerçekleşti. 2005'te satılan toplam 571 bin 695 adet gayrimenkulün 154 bini İstanbul'da el değiştirdi. İlk sırada yer alan İstanbul'u 110 bin adetlik satışla ankara, 59 bin satışla da İzmir izledi.
Fiyat artışı iştah kabartıyor
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, konut talebinin İstanbul'da yoğunlaşmasında, Anadolu'da oturup da İstanbul'dan konut almak isteyenlerin de büyük rolünün olduğunu söyledi. Ekonomideki istikrar ve konut kredisi faizlerinin düşmesi ile birlikte konut talebinde görülen artışa dikkat çeken Akbal, "Anadolu'da çok sayıda insan tasarruflarını değerlendirmek için yer arıyordu. Talebin İstanbul'da yoğunlaşması ve kira fiyatlarının enflasyonun kat kat üzerinde artması bu insanlar için fırsat oldu. Yatırım amaçlı konut almak isteyenler İstanbul gibi değer kazanacak yerlere yöneldiler" dedi.
Konut fiyatlarının artmasında, artan talebi fırsat bilen spekülatörlerin de etkisi olduğuna dikkat çeken Akbal, spekülatörlerin ileride değerleneceğini öngördükleri bölgelere yatırımlara ağırlık verdiklerini savundu. İstanbul için deprem ve arsa sorununun belirleyici faktörler olduğunu vurgulayan Akbal, İstanbul'da yeni dönemde revaçta olacak bölgeleri şöyle sıraladı: "Şehrin belli bölgelere doğru gelişimi söz konusu. Bu İkitelli, Çekmece, Çatalca bölgesi olabilir. Zaten sanayi de o tarafa doğru kaydırılıyor. Anadolu yakasında Pendik Aydos, Kurtköy tarafları, büyük projelerin olabileceği alanlar gibi görünüyor."