Gazi Binalarda Enerjiyi Güneşten Karşılayacak



Gazi Üniversitesi, binaların elektrik ihtiyacının güneş enerjisiyle karşılanmasını sağlayacak proje üzerinde çalışıyor. Üniversitenin laboratuvarında ‘’yerli’’ prototip güneş panelleri üretildi. Binaların çatılarının ve güneş alan bölümlerinin güneş panelleriyle kaplanmasıyla elektrik ihtiyacının yüzde 80’e yakın bölümü karşılanabiliyor.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özçelik, üniversite laboratuvarında ‘’prototip güneş paneli’’ ürettiklerini bildirdi. Pencere camı büyüklüğünde güneş panelleriyle binalarda iç mekanlarda aydınlatmayı tamamen sıfırlamadan elektrik enerjisi üretileceğini kaydeden Özçelik, bulutlu havalarda bile enerji üretiminin sağlanabildiğini anlattı. Özçelik, bu teknolojinin çatı ve binaların dış cephelerinin kaplanması için ideal olduğunu ifade etti. Bir evin günlük ihtiyacının yaklaşık 1-1.5 kilovat güçten karşılanabildiğini belirten Özçelik, şöyle konuştu:

Çatıları kullanıyoruz

‘’Eğer 10 daireli bir apartman düşünürseniz minimum 15 kilovatlık bir kurulu güce sahip olmanız lazım. Bunun için ne yapmak gerekir? Bu durumda sadece binanın dış cephesinin kaplanması yetmeyebilir. Çatıyı da düşünmek lazım. Çünkü çatı gölgelenme oranı en az olan yer. Dolayısıyla çatı fotovoltaik (güneş paneli) ile kaplı olduğu taktirde o apartmanın enerjisinin belki yüzde 100’ünü karşılayabilir. Ama biz güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi atmosferik şartlardan enerji değerinin artıp azalabileceği enerji türlerinde yüzde 100 yerine yüzde 80, yüzde 70 oranında enerjinizi buradan karşılayın, diye öneriyoruz.’’

Tamamen yerli

Üniversitenin Yarı İletken Teknolojileri İleri Araştırma Laboratuvarı’nda 50 civarında güneş pili ürettiklerini ve bunlardan paneller oluşturduklarını anlatan Özçelik, ‘’Gerek malzeme ve katkılanması ve metalizasyon ve gerekse maske tasarımındaki araştırmaları ile bilgimiz dahilinde ülkemizde ilk model fotovoltaik paneli tamamen yerli imkanlarla üretilmiştir’’ dedi.

Bu panellerin yerli olarak üretilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Özçelik, şunları söyledi:

‘’Bunları verim açısından değerlendirdiğimizde uluslararası kaliteye ulaştık. Yani Gazi Üniversitesi, kristal silisyum güneş panelinde uluslararası standardı yakalamış durumda. İleri teknoloji ile ürün üreten ülkelerde, Ar-Ge laboratuvarlarında ne yapılıyorsa Gazi Üniversitesinde de bu yapılıyor.

Bir diğer konu ise Türkiye’de sektörün panel üretiminin Ar-Ge’sini tamamen destekleyebilecek bir bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Şimdi düşünün, bu laboratuvardan 20-30 tane doktoralı eleman yetişmiş. Siz bir yatırımcısınız, Türkiye’de güneş paneli üretmek istiyorsunuz. Uluslararası rekabet edilebilir ölçekte panel üretiminizi devam ettirebilmeniz için bir Ar-Ge desteğine ihtiyacınız vardır. Yani bilim insanları ilgili teknolojiyi geliştirecek, sizin ürününüzün kalitesini artıracak ve siz uluslararası alanda hem ekonomik yönden rekabet edebileceksiniz hem teknolojik yönden rekabet edebileceksiniz. Bu açıdan bakıldığında fotovoltaik alanında Gazi Üniversitesi yarı iletken teknolojileri alanında sektörlerin hem yetişmiş insan gücünü hazır hale getiriyor hem de onlara gerekli ürüne dönüşebilecek bilgiyi üretmiş durumda.’’

Yarışlara katılmışlardı

Gazi Üniversitesi öğrencileri ve araştırmacıları ürettikleri güneş enerjili otomobillerin yanı sıra katıldıkları yarışmalarda sundukları güneş enerjili sistemlerle de sık sık gündeme geliyordu.