Gayrimenkulde Avrupa'nın Yeni Gözdesi İstanbul Olacak



Uluslararası gayrimenkul piyasasında İstanbul'un yıldızı parlayacak. PriceWaterHouse Coopers (PWC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından hazırlanan '2009 yılı Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler Raporu'na göre 2009 yılında sektörde gidişat zorlaştı, ancak Türkiye ve özellikle İstanbul'da fırsatlar sürüyor. İstanbul yatırım öngörüleri sıralamasında üçüncü, gelişme öngörülerinde ise birinci sırada gösterilirken risk sıralamasında ise 20'inci sırada yer aldı.

PwC ve ULI'nin 526 katılımcıyla 27 Avrupa kentine yönelik hazırlandığı ankete göre İstanbul, gelişme öngörüleri açısından Avrupa'da birinci sırada gösterildi. Yatırım öngörüleri sıralamasında ise Münih ve Hamburg'un ardından 3. sırada yer alan İstanbul'un ardından 2009'un yatırıma en uygun diğer şehirleri ise Zurich, Londra ve Moskova oldu.
 
Gidişat kötü ama Türkiye farklı

Toplantıda konuşan ULI Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi, Küresel Gelişmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Brian Kilkelly, "Bu raporla hedefimiz Türkiye'de fırsatların olduğunu anlatmak. Ama işlerin kolay olacağını söylemiyoruz. Tam tersine raporun bize verdiği mesaj 'gidişat zorlaşıyor' oldu" dedi. PwC Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Gayrimenkul Sektörü Lideri John Forbes da gayrimenkul sektöründe bankalara olan güven geri dönmeden bir iyileşme görülmesini beklemediklerini ancak Türkiye'de başka bir konjonktür olduğunu belirterek, "Türkiye'de daha korunaklı bir bölgedesiniz, bu yüzden bizim yaşadığımız sıkıntılara göre daha avantajlı bir konumunuz var" dedi.

Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne yönelik saptamaların yer aldığı yapıldığı rapor, Türkiye'de İstanbul dışındaki şehirlerde de büyük fırsatlar olduğuna, ancak mevzuat tamamlanmadığı için bu fırsatların değerlendirilmediğine işaret etti. Buna göre, büyük ilgi görse de çok amaçlı projeler uygun alan eksikliği nedeniyle "riskli yatırımlar" olarak nitelendirildi.
 
Ofis ve otel satın alın

Rapora göre Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da gayrimenkul yatırımı açısından en çok ofis ve otel alanına sıcak bakıyor. İstanbul'da ofisler için yüzde 53, otel için de yüzde 48 oranında "satın alın" tavsiyesi yapılırken, konut ve sanayi bölgeleri için de bu oran sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 43 olarak belirlendi. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İstanbul ve kıyı şehirlerinde yeni konut projelerinin de geliştirilmesi gerekiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Bakırköy Belediye Başkan adayı Oğuz Satıcı, ise toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul'u dünya markası yapmak gerektiğini belirterek, "Eğer başaracaksak, marka olacaksak bunu tasarlamalıyız. İstanbul fuarlar şehri olabilir mi? Bunu tasarlamalıyız. Eksiklikleri tamamlamalıyız. Doğru kurguları yaparsak İstanbul'un içinde bulunduğu riskler de ortadan kalkar ve hedefimize ulaşırız. Sanatta, sporda, kültürde, tarihte dünyanın birleştiği bir yaşam alanı olan İstanbul'u marka şehir yapar, hem Türkiye'yi, hem bölgeyi kalkındırırız" diye konuştu. Bugünkü kriz ortamında resesyonun önemine değinen Satıcı, bunun donma demek olduğunu hatırlatarak, "Mutlaka hareket etmeliyiz. Piyasayı sıcak tutmalıyız. her şeyden önce yaşıyor olmalıyız. Önümüzde önemli bir fırsat var" dedi.