Gayrimenkul Uzmanları: Fiyat Yüksek, Yabancının Alması Sevindirici



İETT arazisinde alınan sonuç, yurtdışından yabancı fonların getirilmesi için uğraş veren gayrimenkul şirketlerini de heyecanlandırdı. İhaleyi Ortadoğu'nun güçlü şirketlerinden Sama Dubai'nin almasını yabancı fonların Türkiye'ye girişi için büyük bir adım olarak gören gayrimenkul uzmanlarının endişesi arazinin metrekare bazındaki fiyatının yüksekliği. 15 bin dolara yaklaşan metrekare fiyatının Paris, Londra gibi gelişmiş ülkelerde bile bulunmadığını kaydeden Dünya Gayrimenkul Enstitüsü (ULI) Türkiye İcra Komite Üyesi Haluk Sur, fiyatın henüz yapılanmasını tamamlamamış gayrimenkul piyasasını cazip olmaktan çıkarma tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

İstanbul'da fiyatlardaki suni yükselişin, arsanın az yatırımcının çok olmasından kaynaklandığına işaret eden Sur, "2004'te yine aynı bölgedeki ilaç firması Roche'a ait 32 dönümlük araziyi Özdilek 27 milyon YTL'ye almıştı. Metrekaresi bin dolar bile değildi. Hem de üç taksitle almıştı. Şimdi 15 bin dolarları konuşuyoruz. Arsada rakamlar cazip olmazsa yatırımcılar gelmekten vazgeçer. Bu durum bizi endişelendiriyor. Daha henüz Türkiye'ye gelmeyen Amerika, Uzakdoğu ve Ortadoğu'da büyük fonlar var; ama fiyatlara çözüm bulunmalı." dedi.

Sur, yurtdışındaki gayrimenkul fuarlarında 'Dubaililerin İstanbul projesi neden engellendi?' şeklinde sorularla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederken, ihaleden sonra bu sorularla muhatap olmayacakları için mutlu olduğunu dile getirdi: "Dubaililer Türkiye'nin geleceğini görüp engelleri aşarak yatırım yapmakta kararlılıklarını gösterdiler. Bu ihalenin ardından Körfez'deki güçlü 20-30 yatırımcının da Türkiye'ye girmek için çalışma yapacağını düşünüyorum."

'Arazi yakınında sun'î fiyat artışları yatırımı baltalar'
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, arazi için verilen teklifin doğru bir fiyat olduğunu söyledi. Kendisinin ihaleden önce 800 milyon dolar tahmininde bulunduğunu belirten Ateş, arazinin çevresindeki suni fiyat yükseltmelerinden şikayetçi. "Zorlu'nun aldığı Karayolları arazisinin çevresinde oturan ve tapu tahsis belgesine sahip olan gecekondular 1 milyon dolar fiyat çekmeye başladı. Bazı villa sahipleri astronomik rakamlar istiyor. Bu fiyatlarla alıcı bulamazlar." diyen Ateş, İETT arazisinin özel imar planından dolayı sorunsuz olduğunu, bu nedenle fiyatın 700 milyon dolarları gördüğünü söyledi.

Kendilerinin de yabancı yatırımcılar için İstanbul'da yer aradıklarını; ancak bulamadıklarını belirten Oda Başkanı, "Özellikle İngiliz ve Almanlar, İstanbul ve sahil bölgelerinden yer kapmak için adeta yarışıyor. Ancak maalesef uygun arsa bulunamıyor. Dün bir Alman grubuna İstanbul sınırları içinde lüks konut projesi için yer anlaşması yaptık. Yabancıların en çok istediği hastane, otel ya da alışveriş merkezi yapabilecekleri araziler." diyor. Ateş, yabancıların gayrimenkule yoğun ilgi göstermesinin Türkiye'nin hızlı gelişimi ve geleceğine olan güvenlerinden kaynaklandığını dile getiriyor.