Gayrimenkul Talebinde Canlanma Zamanı



Ekonomide toparlanma sinyallerinin gelmesi, faizlerin gerilemeye devam etmesi ve mevduat ile repoya yatırım yapmanın cazibesini yitirmesiyle, gayrimenkul sektörü yeniden hareketlenmeye başladı. Konut tüketicisi, kredi faizlerindeki düşüşün de etkisiyle bu yıl neredeyse sıfır zamla satışa sunulan evlere sahip olmak için kredi talebini artırırken, şirketler de yatırım için arsa pazarlığına başladı.

Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) Onursal Başkanı Resul Medin, kriz nedeniyle daralan piyasanın yavaş yavaş açılmaya başladığını ve gayrimenkul alımlarında bir hareketlilik yaşandığını söyledi.

Remax Broker'ı Yusuf Güleryüz de, gayrimenkulün her dönem iyi bir yatırım aracı olduğunu belirterek, "Banka faizlerinin de düştüğü bu dönemde gerek yatırımcı gerekse bireylerin gayrimenkul almasında fayda var. Şu anda ticari gayrimenkulde geri dönüş süresi 10-15 yıl arasında değişiyor. Konutta ise bu süre 20 yıl. Bence altınını satıp gayrimenkul almanın tam zamanı" dedi. Güleryüz, temmuz ayında özellikle İstanbul'da dükkan ve arsa satışlarında artış yaşanmaya başladığını, bu dönemde evliliklerin artmasıyla da konut talebinde canlanma yaşandığını kaydetti.
    
Bu yıl 1 milyon gayrimenkul el değiştirir

Remax Brokerlarından Ergün Yenen ise, Türkiye'de satılan gayrimenkul sayısına bakıldığında son 7 yılda ciddi krizler yaşanmasına rağmen çok ciddi gerilemeler görülmediğini söyledi. Türk halkı için gayrimenkul yatırımının her zaman cazibesini koruduğuna dikkat çeken Yenen, şunları söyledi: "Türkiye'de deprem olduğu yıl ve bankalar krizinde bile 935 bin adet gayrimenkul el değiştirdi. 2005'te bu rakam 1 milyon 75 bine çıktı. Bu yıl sonu itibarıyla 1 milyon gayrimenkul el değiştirir diye düşünüyorum. Şu anda gayrimenkul fiyatlarında TL bazında yüzde 40 düşüş olduğu dikkate alınacak olursa, bu dönemde gayrimenkule yatırımın çok karlı olduğu görülebilir. Çünkü fiyatlar önümüzdeki süreçte yükselecek. Özellikle firmalar metrekaresi 2 bin TL'ye residence bulamayabilir."

Gayrimenkullerin ödeme şekillerini de anlatan Yenen, konutlarda ağırlıklı olarak nakitin, yeni yapılan teslim edilmemiş projelerde ise kredinin kullanıldığını ifade etti.
    
Talebi erteleyenler alıma başlayacak

Son 2 haftadır konut kredisi stok rakamlarında haftalık 40-50 milyon TL'lik artış olduğuna işaret eden D.D Mortgage Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Arslan da, bu durumun gayrimenkuldeki canlanmayı ortaya koyduğunu söyledi. Yaz ayları ve Ramazan nedeniyle bu dönemlerde konut talebinde bir daralmanın normal karşılandığını belirten Arslan, buna karşın bu yıl ciddi bir gerileme yaşanmadığını söyledi. Faizdeki gerilemenin eylül ve ekim aylarında tüketici konut kredisi faizlerine de yansıyıp konutun cazibesini artıracağını kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir çok inşaat şirketi bu yıl fiyatlarına zam yapmadı. Ayrıca kriz nedeniyle konut alım kararını erteleyen çok kişi vardı. Bunlar bir şekilde geri dönecek. Konut talebinin realize olması için uygun koşullar gerekiyordu. Şimdi yavaş yavaş bu koşullar oluşmaya başladı."