GAP'ın Can Damarı Sulama İşinden Yabancılar Çıkarılıyor



GAP Yüksek Kurulu, ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail'in GAP'ın en önemli bölümlerinden biri olan sulama projelerinden çıkarılması yönünde karar aldı. Kararın İsrail ile yaşanan gerilimle ilgisi olmadığı belirtiliyor.
 
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli bölümlerinden biri olan sulama projeleri, yabancı ülkelerin desteği olmadan bitirilecek. GAP Yüksek Kurulu'nun aldığı prensip kararı ile ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail sulama projelerinden çıkarıldı. Sulama projelerini Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yürüteceğini kaydeden GAP Başkanı Sadrettin Karahocagil, kararın iki ay önce alındığını, İsrail ile yaşanan gerilimle hiçbir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP projesinde gelinen aşamayı bir grup gazeteciyle paylaştı. GAP Bölgesi'nde 1 milyon 800 bin hektarlık sulanabilir alan bulunduğunu belirten Karahocagil, bu rakamın 1 milyon 60 bin hektarının 2012 yılı sonu itibariyle sulanabileceğini söyledi. GAP Projesi için 2012 yılı sonuna kadar bir eylem planı oluşturulduğunun anımsatılması üzerine ise Karahocagil, bu tarihe gelindiğinde projenin tamamen bitmeyeceğini söyledi.
 
GAP'a 2010'da 4 milyar TL

GAP Eylem Planı'nın 2008 yılında açıklandığına dikkat çeken Karahocagil, son dönemde tartışma konusu olan proje kapsamında yapılan harcamalarla ilgili de bilgi verdi. Buna göre, GAP projesine 2008 yılı için 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarılması öngörülmüştü. Bu rakamın 1.7 milyar TL'si GAP kapsamında kullanıldı. 2009 yılı içinse 3 milyar TL'lik bir kaynak aktarılması öngörülürken, bu kaynağın 2.6 milyar TL'si kullanıldı. 2010 yılı için de 4 milyar TL'lik bir kaynak kullanımının planlandığını belirten Karahocagil, "Hedeflerin çok gerisinde değiliz. Çalışmalar iyi gidiyor" dedi. GAP Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'la ilgili olarak alınan stratejik bir kararı da aktardı. Karahocagil'in verdiği bilgiye göre, GAP'ın en önemli ayağı olan sulama şebekesi projelerinden diğer ülkelerin çıkarılması yönünde bir karar alındı. ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail'in sulama şebekeleri projelerinde yer aldığını belirten Karahocagil, söz konusu çalışmaların Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından daha iyi ve ucuza yapılabileceği yönünde bir algı oluştuğunu belirtti.
 
İsrail'in etkisi yok

Şebeke projelerinden yabancı ülkelerin çıkarılmasında İsrail ile olan gerilimin etkisi olup olmadığı sorusuna ise Karahocagil, söz konusu kararın GAP Yüksek Kurulu tarafından iki ay önce alındığını söyledi.

Yetkililer de, sulama şebekelerinde yabancı ülkelerin çalışmalarının 2002 yılından bu yana askıda olduğunu ve alınan kararın yeni bir aşama olmadığını belirtiyor. Yetkililere göre söz konusu karar, 2002'den bu yana uygulanan bir modelin resmiyete dökülmesi anlamını taşıyor ve İsrail ile yaşanan gerilimle bir ilgisi bulunmuyor.