Galeria Sitesinin Ek Bilirkişi Raporu da Yeterli Görülmedi



6 Şubat depreminde iki bloğu yıkılan Diyar Galeria sitesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma bürosuna gönderilen bilirkişi raporu yetersiz görülerek ek rapor düzenlenmesi istenmişti.

Fırat Üniversitesi’nden 3 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan ek rapor da yeterli görülmedi.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 9 Eylül Üniversitesi rektörlüğünden talepte bulunduktan sonra aynı üniversitenin İnşaat Mühendisliği Fakültesi Yapı Malzeme Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Burak Felekoğlu, Prof. Dr. Serdar Aydın, İnşaat Mühendisliği Geoteknik Ana Bilim Dalında görevli Prof. Dr. Ali Hakan Ören, Prof. Dr. Gürkan Özden ile Yapı malzeme Ana Bilim Dalında malzeme Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Sadık Cangirgin ile öğretim üyesi Dr. Özgür Bozdağ bilirkişi heyeti olarak tayin edildi.

Yemini yaptırılan bilirkişilerden kapsamlı bilimsel rapor hazırlamaları istendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yıkıma etkisi olan değişikliklerin tespiti istendi
Bilirkişi görevlendirme yazısında, mevzuat hükümlerinin dikkate alınarak inceleme yapılması, binanı yıkılmasında etkili olan yapı/inşaat faaliyetlerinin tespiti, binanın yapısında sonradan yapılan ve yıkıma etkisi olan değişikliklerin tespit edilmesi istendi. Binadan alınan örnekler üzerinde inceleme yapılarak bilimsel delillerin/verilerin tespit edilmesi, tespit edilen hususların binanın yıkılmasındaki faktörleri ve yaşanan can kayıpları ile yaralanmalara etkiliyle ilgili ayrıntılı rapor düzenlenmesi istendi.

Elazığ Fırat Üniversitesi’nin bilirkişi raporunu yetersiz bulan başsavcılık faillerin tespitine yönelik raporun eksik kaldığını belirterek ek rapor istemişti. Başsavcılık, ek raporu da yeterli bulmadı.

Fırat Üniversitesi raporunda, onaylı ilk ruhsat projesi incelendiğinde binaların temel ve taşıyıcı elemanlarında perde beton uygulaması görüldüğü, sonradan değiştirilen projede perde beton uygulaması olmadığı bildirildi.

Enkazdan çıkarılan kolonların incelenmesinde yeterli düzeyde demir kullanıldığı, kolonların bütünlüğünü koruduğu, kesme veya eğilme çatladığı görülmediği ifade edildi.

Beton basınç testleri yönetmelik dışı
Binaların zeminiyle ilgili iki farklı rapor hazırlandığı, jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan ilk raporda zeminin taşıma gücünün D sınıfı mukavemeti zayıf zemin olduğu, laboratuarda yapılan beton basınç testlerinde, binada kullanılan betonun yönetmenlikte zorunlu kılınan basınç alt sınır değerinin altında kaldığı kaydedildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Beton numunelerinin yapım yılı şartnamesine göre düşük ve yetersiz olduğu ifade edildi.

Ek raporda binanın D bloğunun bir bölümünün yıkıldığı, bir bölümünün ise yıkılmadığı, bunun da yanlış projelendirme hatasından kaynaklandığı belirtildi.

Kolonların zeminden bir bütün olarak hasar görmeden ayrılmasının yanlış projelendirme sonucu olduğu anlatıldı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)