Galatasaray Üniversitesi'nde Restorasyon Başladı



Bianet'in haberine göre, üç buçuk yıl önce yanan ve restorasyonu yılan hikayesine dönen tarihi Galatasaray Üniversitesi binasında restorasyon başladı.

Galatasaray Eğitim Vakfı sitesinden yaptığı açıklamada restorasyonun 1. Etap çalışmalarının 31 Mayıs 2016’da başlayıp sekiz ay süreceği belirtildi. 

Açıklamada TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 14.1.2016 tarihli   toplantısında gündeme alınıp, düzeltmelerle uygun olduğuna karar verilen restorasyon projesinin 1. Etabı için Gürsoy Grup Restorasyon San. Tic. A. Ş. ile sözleşme imzalandığı ifade edildi.

3 yıllık restorasyon süreci

Tarihi binanın yılan hikayesine dönen restorasyon süreci şöyle gelişti. 142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesi binası 22 Ocak 2013’te yangında kullanılmaz hale geldi. Aradan geçen 3,5 yılda bina restore edilemedi.

1. grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’de tamamlanarak İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu ancak kurul aylar geçmesine rağmen projeyi onaylamadı.

Projenin mimarı Sinan Genim’in tarihi binayı "betonarmeye" döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunulmuştu.

Feriye Koruma Platformu, change.org’da imza kampanyası başlatarak Sinan Genim’in betonarme projede ısrarı yüzünden adım atılamadığını belirterek Genim’in projeden çekilmesi talep etti.

Mimar Sinan Genim de kurulla anlaşamadığı için Ağustos 2015’te istifa ettiğini açıklamıştı.

Bu esnada binanın çatısı da örtülmedi. Sinan Genim  çatının örtülmesinin gerekli olmadığını, bina içinde korunacak bir eser olmadığını, maliyetin gereksiz artacağını düşünüyordu. Uzun süren tartışmaların ardından binanın çatısı ancak bu yıl örtüldü. Aradan geçen süre zarfında başka bir mimarla anlaşma yapılmadı. Daha sonra mimar Sinan Genim, istifasını geri çekti. Sinan Genim, bu problemin ortadan kalkması ve restorasyonun bir an önce başlaması için istifasını geri çektiğini  kuruldan geçen projeden memnun olmadığını belirtmişti: “Bu problem ortadan kalksın diye içimize sinmese de kabul ettik. Görmüyor musun her tarafta kıyamet kopuyor. Bir an önce bitsin, çıkan sonuçtan sonra ben konuşma yaparım ya da kitap yazıp nereden geldiğimizi anlatacağım zaten. Şu iş bitsin üstümüzden kalksın, huzura kavuşalım.”