Fukuşima 3 Yıldır Sızdırıyor!



Japonya'da Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki radyoaktif su sızıntıları, deprem ve tsunaminin tetiklediği kazadan 3 yıl sonra, toparlanma sürecindeki en ciddi sorun olmayı sürdürüyor. Daiçi tesisinin yöneticisi Akiro Ono, defalarca meydana gelen radyoaktif su sızıntılarıyla ile ilgili çalışmaların ilerletilmesinin elzem olduğunu belirtirken, bunun evlerini boşlatmak durumunda kalanların geri dönebilmesi için önemini de vurguladı.

Ono, radyoaktif sızıntılarla ilgili çalışmaların diğer tüm çalışmalardan daha acil olduğuna işaret ederek, "Biz sorunu çözemedikçe halkın korkusu sürüyor ve yerlerinden olanlar evine geri dönemiyor" dedi. Uzmanlar durumun tehlikesine işaret ederken, Tokyo Elektrik Enerji şirketi (TEPCO) hükümetin de desteğiyle sızan suyu bloke edebilmek için yer altına bir "buz duvarı" inşa etmeyi planlıyor. Çalışmanın gelecek yıl tamamlanması bekleniyor.

Üç reaktör eridi

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.

Santralde geçen ağustos ayında da 300 ton radyoaktif su sızmış ve alarm seviyesi 1'den (anomali) 3'e (ciddi olay) yükseltilmişti. TEPCO yöneticileri, suyun denize doğru ilerlediğini kabul etmek durumunda kalmıştı.

TEPCO, şubat sonunda da bir vananın yanlışlıkla açık bırakılması sonucu soğutma havuzundan yaklaşık 100 ton radyoaktif suyun sızdığını açıklamıştı.